Проф. Друмева: Като акт на НС мораториумът от вчера подлежи на контрол пред КС
Проф. Друмева: Като акт на НС мораториумът от вчера подлежи на контрол пред КС / снимка: БГНЕС, архив
Проф. Друмева: Като акт на НС мораториумът от вчера подлежи на контрол пред КС
67597
Проф. Друмева: Като акт на НС мораториумът от вчера подлежи на контрол пред КС
  • Проф. Друмева: Като акт на НС мораториумът от вчера подлежи на контрол пред КС

В Конституцията се предвиждат три начина, по които чуждестранни физически или юридически лица, могат да придобиват земя в България - един от тези начини се базира на правилата, които се съдържат в договора за присъединяване на страната ни към ЕС. Това коментира професорът по конституционно право и бивш конституционен съдия Емилия Друмева. Според нея като всяко друго решение на НС гласуваният вчера мораториум за продажбата на земя на чужденци до 2020 г. подлежи на контрол пред КС, ако бъде оспорен.

На въпрос на Дарик дали смята, че е основателно в КС да попадне казусът с мораториума - анонс, за което вчера направиха от ДПС след приемането на решението на НС, проф. Друмева посочи, че като правен акт това е решение на НС. "Всяко решение на НС е възможен предмет, съгласно Конституцията, на контрол пред КС, така че от формална гледна точка това е възможност - да, реална като акт на НС, като решение", обясни професорът.

За това дали гласуваното решение противоречи на Конституцията, Емилия Друмева обясни, че Конституцията е ясна и там излишно се предвиждат три начина, по които чуждестранни физически и юридически лица могат да придобиват земя в България. "Един от тези начини е правилата, които се съдържат в договора за присъединяване на България към ЕС", каза тя.

Запитана дали КС може да отмени решението само на основание на това, че то противоречи на договора на България за членство в ЕС, проф. Емилия Друмева каза, че "такова произнасяне КС е правомощен да прави спрямо закони, а в случая става въпрос за решение". „Нека да оставим нещата и да следим тяхното развитие. Конституцията действа, тя е ясна с трите пътя. Това е един от трите пътя за придобиване и той важи само за субекти от държави-членки на ЕС", допълни проф. Друмева.

„КС е за това - да решава спорове. Всяка човешка дейност не е перфектна и може да продуцира грешки, така че затова е този контрол за конституционност - той е институционализиран в лицето на КС, това му дава работа", допълни тя.