Приемат закона за дипломатическата служба до лятото?
Приемат закона за дипломатическата служба до лятото? / netinfo
Министърът на външните работи Ивайло Калфин очаква Законът за дипломатическата служба да бъде приет от Народното събрание до лятото. Това стана ясно, след като Калфин представи проекта на закона, изготвен от Министерството на външните работи.

Държим администрацията във външно министерство и дипломатическата служба да не са обвързани политически, каза Ивайло Калфин. Той отбеляза, че проектозаконът се предлага дипломатите да не членуват в политически партии.

В проектозакона се предвиждат някои структурни промени. Въвежда се длъжността „постоянен секретар” с мандат от пет години и длъжността „помощник постоянен секретар”. Тези две длъжности ще поемат чисто професионалните и стопанските функции, които досега е изпълнявал главният секретар.

Предлага се въвеждането на длъжността „генерален директор”. Задължително е да имаме политически директор – ръководна фигура на експертно равнище, която съществува във всички външни министерства на страните членки на Европейския съюз, обясни Ивайло Калфин.

Засега не е уточнен броят на генералните директори. Минималният вариант е те да са двама, от които един – политически директор.

Представителите на трите сили от управляващата коалиция са се обявили принципно “за” проектозакона на проведения в неделя съвет на коалицията. Въпреки това, те са изразили и няколко критики към проекта за закона за дипломатическата служба.

Първият от тях е свързан с постоянния секретар, с аргумента, че в България няма друга такава длъжност. Действително, няма друга такава длъжност в администрацията, но това е специфика на външно-политическата администрация, на Министерство на външните работи. То в никакъв случай не отнема нито едно правомощие нито на министър, нито на заместник-министър, обясни министърът на външните работи Ивайло Калфин.

Вторият спорен въпрос, който се поставя, е свързан с наличието на генерални директори. Тук притеснението беше да не би генералните директори да отнемат функциите на заместник-министрите. Генералните директори са професионални дипломати, които осъществяват координацията в отделни области, допълни първият дипломат на България.

Още една критика има към проектозакона. Тя е свързана с така нареченото хоризонтално движение на държавни служители. Законът го позволява. Това е движение от една държавна администрация в друга държавна администрация без конкурс, коментира министър Калфин.

Проектозаконът разпределя дипломатическите длъжности в три категории, за всяка от които се изисква минимален дипломатически ранг: категория А – висши дипломатически служители; категория Б – старши дипломатически служители; категория В – младши дипломатически служители. Тези категории гарантират на дипломатите, че няма да бъдат назначавани в по-ниска категория при ротацията им.