/ Президентство
Президентът Румен Радев връчи националния флаг на участниците в 27-та българска Антарктическа експедиция. Той увери полярниците ни, че в лицето на президентската институция могат да разчитат на подкрепа. Държавният глава припомни, че това е традиция, поставена от президента Желю Желев, следвана неотклонно от всички  негови предшественици.
 
Антарктида отдавна не е само любопитство и екзотика. Тя е барометъра за глобалните климатични промени и нов източник на ресурси за нашето бъдеще. Антарктида е и континент на мира, който налага нови междудържавни отношения на доверие, сътрудничество и взаимопомощ, заяви президентът Румен Радев, който връчи българския национален флаг на полярниците от 27 ни експедиция до Ледения континент.
 
„Можем само да се гордеем, че българската държава и българските учени проявиха далновидност и стратегическо мислене и днес България има своята антарктическа база, има авторитет на държава, която е сред пионерите на проучванията на този толкова важен за нашето човечество континент“, каза президентът.
 
Полярниците ни ще работят по седем научни проекта, обясни председателят на Българския Антарктически институт проф. Христо Пимпирев. Нашите учени ще се изследват геологията и минералните ресурси, движението на ледниците и изменението на климата. Биолозите ни ще проучват морската екосистема в акваторията на Южния океан.
 
„Нашите биолози ще изследват и микроорганизми, които живеят само там и от тях се извличат ензими, от които се правят много лекарства. Напоследък даже се правят много успешни експерименти с лекарство, което лекува рак “, посочи проф. Пимпирев.
 
Носителят на рекордните 11 купи по плувен маратон, световен и европейски шампион в открити води Петър Стойчев, който се отправи към поредното си предизвикателство – маратон в ледените води на  Антарктида ще се пътува заедно с полярната ни експедиция от Пунта Аренас до Антарктида. Според проф. Пимпирев има голяма вероятност уникалният маратон да се проведе във водите пред българската полярна база.
 
„Така се стекоха обстоятелствата, че неговият плувен маратон, който е уникален, тъй като ще се проведе във води, които са около 0 градуса без никакви защитни облекла. За първи път той ще плува с 20 плувци от цял свят. Така се случи, че неговият кораб, с който трябваше да пътува, закъсня, развали се и ще пътува с първата група от нашата експедиция. Аз имам предчувствие - тъй като корабът ще спре пред българската база, за да остави нашите полярници, може би там ще се проведе и самото плуване. Това ще бъде уникално“, посочи още професорът.
 
Първата група на Българската полярна експедиция и плувците, които ще вземат участие в маратона в Антарктида ще отпътуват от чилийския град Пунта Аренас на 16 ноември.