Превозвачи блокират Е-79, ако не изпълнят исканията им
Превозвачи блокират Е-79, ако не изпълнят исканията им / снимка: БГНЕС

Превозвачи от Благоевград ще блокират главен път Е-79, ако исканията им не бъдат удовлетворени, заяви председателят на сдружението Валери Николов.

Те настояват за намаляване на акциза върху дизела и за по-ниска цена на винетните стикери, които от другата година ще струват 1 600 евро за тежкотоварна кола.

Днес фирмите превозвачи ще поискат разрешение за мирен протест в четвъртък и петък, който ще се състои в движение на тежкотоварни камиони с около 30 км. в час. Идеята е шествието да тръгне от Терминала при Благоевградската митница, което ще продължи през Покровнишко шосе, Е-79, като крайната определена точка е при село Бело поле.

До края на деня ще стане ясно дали мирният протест ще бъде разрешен. Превозвачите на тежкотоварни автомобили направиха опит да се присъединят към протестите седмица по-рано, но получиха отказ от ОДП - Благоевград заради специализираното учение, което се проведе в района на Кресненското дефиле.

Протестиращите твърдят, че тогава част от представителите на превозвачите са били заплашвани от полицейски служители и инспектори на ДАИ, че ако се предприемат протестни действия, ще им бъдат отнети лицензите и шофьорските книжки. В областта има над 4000 превозвачи, стана ясно на срещата.

Те очакват да бъдат подкрепени и от строителни фирми, които разполагат с тежкотоварни коли. Все още не е ясен точният брой на превозвачите, които ще се включат в шествието и блокадата на Е-79.