Престъпността е нараснала статистически заради кризата според Борис Велчев
Престъпността е нараснала статистически заради кризата според Борис Велчев / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Престъпността е нараснала статистически заради кризата според Борис Велчев
48228
Престъпността е нараснала статистически заради кризата според Борис Велчев
  • Престъпността е нараснала статистически заради кризата според Борис Велчев

Престъпността е нараснала статистически заради финансовата криза. Това обяви главният прокурор Борис Велчев в предаването "Годината" на Дарик. Според него обаче организираната престъпност е намаляла, за което свидетелстват и осъдителните присъди по дела срещу престъпни групи. Най-голямата забележка в европейските доклади беше именно неефективното правораздаване и по-конкретно осъдителните присъди по знаковите дела.

Велчев обаче заключи, че през последните години се наблюдава значително подобрение на тази тенденция.

"Това, което със сигурност мога да кажа е, че има една престъпност, която намаля и това е организираната престъпност. Казвам го с ясното съзнание за ироничния възторг, който едно такова изявление може да предизвика у вас, но факт е, че през последните няколко години има една устойчива тенденция за намаляване на организираната престъпност", коментира още главният прокурор.

По думите му, ако някой подходи обективно към оценката на организираната престъпност, ще види, че днес тя е много по-слаба, по-малко организирана, много по-малко явна и видима, отколкото е била преди години.

Велчев призна, че проблемът с организираната престъпност не е решен и че това е въпрос, който едва ли някога ще бъде окончателно изкоренен, но подчерта, че сега тази организирана престъпност няма потенциала, който е имала преди 5-10 години.