Пресечена е търговия с фалшиви американски и български документи за самоличност. Това написа главният прокурор Иван Гешев в профила си в Twitter.

"Прокуратурата и ГДБОП с нова успешна операция срещу закононарушенията в интернет пространството.
 

Пресечена е търговия с неистински американски и български документи за самоличност. Борбата с киберпрестъпността е предизвикателство, с което се справяме добре", написа още той.

„Повдигнато е обвинение на лице, за което имаме данни, че е осъществявало търговия с документи за самоличност. Имаме информация, че са продадени повече от 230 фалшиви документа за самоличност на територията на страната ни. Контрагентите, които са купували документите, не са само от България.

Реално тарифата варира между 1500 и 2000 лв. за документ. Мъжът не е работил сам. Това е човек, който осъществява контакт с други лица, които искат да закупят документи за самоличност. Има и други, които са осъществявали производството им.

Ако съберем достатъчно доказателства, ще им повдигнем обвинение и на тях", каза директорът на ГДБОП Любомир Янев по време на брифинг.  

Престъпната дейност е осъществявана повече от 2 години.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура се проведе специализирана операция за противодействие на престъпността във връзка със закононарушения в интернет пространството по повод образувано в СРП досъдебно производство. Операцията е проведена на територията на гр. Шумен. Участие в нея са взели служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП).

Досъдебното производство се води за престъпление, което касае съставяне и продажба на американски и български документи за самоличност в интернет пространството. Разплащанията са извършвани единствено във виртуални валути (криптовалути).

При проведените процесуално-следствени действия са претърсени три адреса в гр. Шумен, иззети са 1,17343 биткойна, 13 000 лева в брой, 18 карти за директно теглене на виртуални валути, два мобилни телефона, два лаптопа, хард диск, множество снимки на американски и български документи за самоличност. Предстои да се установи дали документите и посочените в тях данни на американски граждани са истински или не, както и какво е тяхното предназначение.

В хода на разследването е повдигнато обвинение спрямо Е. И., който е задържан с постановление на наблюдаващ прокурор при СРП за срок до 72 часа. Съвместните действия на прокуратурата и ГДБОП продължават.