Прекратиха пълномощията на осем народни избраници, стават евродепутати
Прекратиха пълномощията на осем народни избраници, стават евродепутати / netinfo
Парламентът прекрати пълномощията на осем народни представители, които на 20 май бяха избрани за евродепутати. По закон двете длъжности не могат да се съвместяват.

Народното събрание прекрати пълномощията на петима депутати от левицата Кристиян Вигенин, Атанас Папаризов, Марусия Любчева, Илияна Йотова, Евгени Кирилов, на Филиз Хюсменова от ДПС, а също и на Димитър Стоянов и Десислав Чуколов от „Атака”. Те са сред десетте български представители в Европарламента, избрани на евровота преди повече от седмица. Очаква се сред новините осем депутати, които ще заемат местата на изпратените в Страсбург и Брюксел, да бъде и Красимир Премянов, ако Радослав Иванов не се откаже от поста си във Фонд „Земеделие” за сметка на депутатско място.

Междувременно парламентът разгледа ратификацията на споразумението за петролопровода „Бургас–Вльора” и тази на финансовия договор между страната ни и Европейската инвестиционна банка по проекта за Автомагистрала „Тракия”. От опозицията бяха категорични, че няма да подкрепят и двете ратификации. Гласуването им вероятно ще е утре сутрин.

В началото на извънредното заседание на Народното събрание председателят Георги Пирински съобщи, че за да не бъдат налагани санкции от страна на Европейската комисия на България заради неприети навреме законопроекти, депутатите ще работят извънредно всеки вторник до 20 юни.