Преглед на печата
Преглед на печата / cнимкa: sxc.hu
Преглед на печата - 17.08.2009 във "Витамин" с Влади Владимиров и Павел Хаджиев
21788
Преглед на печата - 17.08.2009 във "Витамин" с Влади Владимиров и Павел Хаджиев
  • Преглед на печата - 17.08.2009 във "Витамин" с Влади Владимиров и Павел Хаджиев

В близките седмици правителството ще вземе решение за промяна на формата и зоната за отговорност на нашия контингент в Кабул. Това казва министърът на отбраната Николай Младенов в интервю за "24 часа", озаглавено "Рейнджърите ни в Кабул влизат в бой". На мястото на досега действащите механизирана рота и взвод за охрана ще бъде изпратена рота за охрана на външния периметър на летището в Кабул, посочва министърът. По думите му, промяната е била подготвена от предишното правителство, но съзнателно е оставена за след изборите. Забавих решението, за да се уверя, че контингентът ни е подготвен за новата задача, както и че всичко е съгласувано с нашите съюзници, казва Младенов. В интервюто той посочва още, че ще бъде направено всичко възможно и пари за заплати за военните ще има. В момента се прави и анализ на договорите за превъоръжаване в бюджета, за които няма достатъчно средства.

"Цачева проверява харчовете на Сергей", пише на първа страница "Стандарт". Вестниците от днес цитират изказването на председателя на парламента Цецка Цачева, че се очаква Сметната палата да извърши одит на финансовото управление и работата на Министерския съвет. Предложението към одитната институция е одобрено от Комисията по бюджет и финанси на парламента, е казала Цачева. Последната проверка, която не откри съществени нарушения в Министерския съвет, беше през миналата година и обхващаше 2007 година, пише "24 часа".

За първите седем месеца на годината комисията "Кушлев" отчете наложени 128 обезпечителни мерки, а обезпеченото имущество към момента е за 98 млн. лева, съобщава "Дума" на първа страница. Днешните вестници цитират думите на председателя на комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност - Стоян Кушлев, че конфискацията на собствеността на наркобоса Митьо-Очите е най-големият й успех.

Почти 70 на сто от бюджета на Министерството на културата вече е усвоен, подписани са всички договори - основно за капиталови разходи. Това казва в интервю за "Труд" министърът на културата Вежди Рашидов. Притеснителното е, че от остатъка до края на годината ще трябва да съкратим, както всички останали министерства, 15 на сто от бюджета. На нас ни се налага да съкратим 8 млн. лева, казва министърът.

"24 часа" помества интервю с президента Петър Стоянов (1996-2001 г.), който разговаря в петък по телефона с македонския президент Георге Иванов по случая "Спаска Митрова". Стоянов заявява, че обжалването на присъдата на Митрова ще се проточи толкова, че 3-месечният й срок ще изтече и затова единственият възможен легален инструмент, чрез който да се помогне на българката, е президентът на Македония да я помилва. "Стандарт" пък посочва, че сънародничката ни, която е в скопски затвор, може да бъде предсрочно освободена за добро поведение. Това очаквал министърът без портфейл Божидар Димитров, пише изданието.

"Новинар" обявява под глава: "Македонци и молдовци въртят незаконен бизнес с български паспорти". За вестника министърът без портфейл Божидар Димитров е заявил, че в Молдова и Македония има фирми, които предлагат на хората срещу заплащане да им осигурят българско гражданство в срок от три месеца.

Според новия директор на агенция "Митници" ген. Ваньо Танов трябва да има нормативни и структурни промени, за да се гарантира изпълнението на задачите, свързани с пресичането на контрабандни канали. Това той казва в интервю за "24 часа" със заглавие "Не ме е страх от кръга "Монтерей". Махам им хората". По думите му различни митнически бюра са покровителствени от отделни кръгове. В интервюто още се посочва, че чистката в митниците вече е започнала и от днес двама от заместник-директорите на агенцията са освободени. Шефката на митническото бюро "Кремиковци" Даниела Петрова е била уволнена, казва в интервюто още Танов.

По темата за управлението на митниците "Стандарт" отбелязва, че за двамата уволнени заместник-директори в агенция "Митници"- Румен Божинов и Христо Арабаджиев, известни с прякорите Цайса и Марадоната, се твърдеше, че подпомагат контрабандата. Съдбата на третия заместник - Красимир Николов, срещу когото тече прокурорска проверка за нарушения, ще бъде решена следващата седмица. Очаква се с поста си да се раздели и главният секретар на агенцията Чавдар Васев, посочва "Стандарт".

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов заявява в интервю за "Дневник" намерението да бъде направен изцяло нов закон за туризма. Трябва да се въведат стандарти за качество на туристическия продукт, особено за специализираните видове туризъм като балнео- и SPA, културен или пък селски, посочва зам.-министърът.

"Селският туризъм на път да измести морския" съобщава "Монитор". Поне 20 на сто ръст в търсенето на почивки в селските райони отбелязват от Асоциация "Българско село" за летния сезон, информира вестникът.

Темата на "Труд" е посветена на злоупотреби в Агенцията за социално подпомагане. Фирми предоставят на недочуващи китайски слухови апарати за по 5,15 долара парчето и после прибират по 406 лв. за всяко от средствата в социалния бюджет, заделени за хората с увреждания, пише всекидневникът. Това е показала проверка на инспектората на агенцията.

Швейцарската фирма "Арвекс" е продала стари вагони на БДЖ за 16 млн. лева, съобщава "Стандарт" във водещата си статия под глава. Собственикът на фалиралата Първа частна банка Валентин Моллов уредил дружеството да купи от Германия вагоните от началото на 70-те години, които там се използвали за скрап, с 2800 процента надценка, информира всекидневникът.

Бившият съпруг на Емилия Масларова стана поредният шеф от администрацията на Народното събрание, освободен заради нередности, пише на първа страница "Телеграф". Директорът на "Управление на собствеността Димитър Радонов си тръгва, след като проверка откри нарушения при възлагане на обществени поръчки, една от които е за скъпите асансьори в бившия Партиен дом.
       
Националната следствена служба (НСлС) е образувала дело срещу неизвестен извършител по повод сигнал за искане на подкуп от 600 000 лева в Министерството на икономиката и енергетиката, пише на първа страница "Труд". Огромният рушвет е трябвало да бъде даден от бизнесмена Младен Мутафчийски за одобрението на проект по оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика".

Нека има една малка промяна в НПК - едно дело да може да се разгледа в рамките на седмица, казва в интервю за "Стандарт" Бойко Найденов - директор на НСлС. Той съобщава още, че в момента са заведени 11 дела срещу магистрати, повечето от които са за корупционни практики.

Вече имаме образувани две досъдебни производства, които са за извършване на скандални заменки за период от 7-8 години, които се очаква до два месеца да приключат, заявява в интервю за "Монитор" заместник градският прокурор на София Роман Василев. Той посочва още, че текат и разследвания във военното и социалното министерство.

Всички въпроси за това дали законно са използвани специални разузнавателни средства за разработката "Галерия" на ДАНС, при която бяха следени телефонните разговори на журналисти и политици, ще бъдат обект на проверка от Националното бюро за контрол на СРС. Това е заявил пред "Дневник" зам.-председателят на бюрото Антон Станков.
       
"Разпродават се заводи, ударени от кризата" е водещата новина на "Дневник". Частни съдебни изпълнители продават принудително промишлени имоти на фирми за над 45 млн. лв. Заради дългове на публични търгове се предлагат и четири хотела, които се оценяват на над 16 млн. лв., пише вестникът. 

С 5,15 на сто бяха орязани разходите на министерствата и агенциите, информира "Труд". Парите на ведомствата се намаляват с общо 366 560 233 лева, пише изданието.

"Сега" съобщава на първа страница, че цените на апартаментите падат до себестойността си. Най-силно е поевтиняването на ваканционните имоти, а в София жилищата остават най-скъпи.

Цените на всички основни зеленчуци са паднали през миналата седмица, пише "24 часа". Поевтиняването съвпадна с масовите проверки на данъчни и мобилни митнически групи по големите борси и складове у нас, отбелязва вестникът.

1714 банкови сметки с по над 1 млн. лв. в тях имат българските фирми, сочат данни на БНБ, публикувани в "Стандарт". Вестникът посочва, че кризата е опразнила сметките на родните компании, но най-големи спестявания имали фирмите за търговия на автомобили и мотоциклети.

И в кризата интересът към пазара на земеделска земя у нас не спира. Разликата е, че предлагането значително надхвърля търсенето и купувачите диктуват цените. Това е показало проучване на "Дневник" сред големите търговци в сегмента, част резултатите на което са поместени във вестника.

Мобилни групи за борба с ДДС измамите създава Националната агенция за приходите (НАП), пише "Стандарт". Те ще правят превантивен контрол върху дружествата, които се регистрират по ДДС. От друга публикация от страниците на "Стандарт" разбираме, че схема за източване на ДДС в големи размери, в която са замесени и служители на на Териториалната дирекция на НАП в Сливен, е разкрита от приходната агенция. Нарушенията били свързани още с конфликт на интереси и семейственост.

470 заповеди за премахване на незаконни строежи е издала Дирекцията за национален строителен контрол от началото на годината до 30 юни, е съобщил за "Стандарт" шефът на ведомството Иван Симидчиев. За шестте месеца били съборени 247 сгради, като 219 от тях са били бутнати от собствениците им.
       
Водещата новина за "Класа" е, че близо 79 млн. лева по оперативната програма "Човешки ресурси" ще бъдат отпуснати на бизнеса през декември в подкрепа на мярката "подпомагане на работещите на половин работен ден". Това е заявил за вестника министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. "Класа" публикува и интервю с министъра. 

Досега само 1,2 на сто от предвидените от ЕС съюз 13,2 млрд. евро са усвоени от българските бенефициенти, съобщава "Монитор", като цитира думите на зам.-председателя на Националната предприемаческа и занаятчийска камара Йосиф Аврамов. За да се ускори темпото, с което получаваме средствата по оперативните програми, е необходимо да бъде създадена държавна компания или публично-частен консорциум от фирми, които да изготвят централизирано европроектите, предлага експертът.

Изключително богат тракийски гроб от римско време е разкрила археоложката Диана Димитрова в сливенското село Крушаре, пише "Стандарт". Открит е уникален златен венец в безименна могила, която ще се казва "Китова могила" в чест на големия български учен и археолог професор Георги Китов.

"200 българи карат коли с олио" четем на първата страница на "24 часа". Според вестника, поне 200 нашенци карат автомобилите си със старо олио, за което харчат не повече от 2 лева на 100 км. (БТА)