Предупредиха да не се пипат намерени боеприпаси
Предупредиха да не се пипат намерени боеприпаси / снимкa: Sofia Photo Agency

В поделение 18250 се съхраняваха най-опасните боеприпаси на армията, това заяви в предаването „Денят” на Дарик експертът Валентин Радев, председател на асоциацията на специалистите по боеприпаси. За щастие, подчерта Радев, в останалите складове на армията се съхраняват по-малко опасни боеприпаси.

Валентин Радев отправи ясни послания към хората да не пипат опасните боеприпаси.

„Става дума за артилерийски взриватели - двама мъже стояха в кола, която е такси и показваха на репортер взиривателите. Това са артилерийски взриватели, доста сложни механични устройства, които са най-опасните елементи от боеприпасите. Те вероятно са прелетели по някаква траектория и са попаднали в техните дворове или на пътищата и те ги разнасят. Те са вредни и много опасни. Дори когато ги изпуснат, държейки ги на пода на таксито или на земята, те могат да се взривят и да убият един, двама или трима души, да осакатят някого.

„За щастие не дадохме жертви от инцидента, но сега съм притеснен, че това може да се случи. Добре е това да се знае от гражданите и особено от хората в Челопечене - нищо да не се пипа, там има специалисти от Министерство на отбраната, от полицията и от ДОТИ, те знаят какво да правят с тези елементи”, каза Радев.

Днешните експлозии в близост до София не са прецедент на Балканите. На 15 март тази година складове за амуниции избухнаха и в албанското село Гeрдеч – на 25 километра от столицата Тирана. Трагедията в Албания обаче взе близо 20 жертви, над 200 души бяха ранени. Основната версия е, че експлозията е причинена от горещините.

По думите на албанския журналист Алтин Раджими, основни причини за експлозията са немарливостта и безразсъдството, както от страна на частната фирма, стопанисваща оръжейните складове, така и на управляващите. Изборът на толкова гъсто населена територия, в близост до столицата, както и липсата на всякакви мерки за безопасност са главните фактори, провокирали инцидента. Четири месеца след трагедията в Албания обаче вече има наказани.

„Петима души бяха арестувани в Албания във връзка със случая, сред тях и директорът на частната фирма, която е управлявала складовете. Те са задържани за неопределен период от време, ще бъдат в ареста докато не започне процесът срещу тях. Тези дни парламентът свали имунитета на министъра на отбраната, така че вече и той може да бъде съден. Не знаем до колко справедлив ще бъде този процес, но все пак има някакво развитие”, каза Раджими.