/ БГНЕС
Предстои ремонт на част от електропреносната мрежа в община Тунджа. Предвидена е подмяна на две шесткилометрови трасета, съобщиха от пресцентъра на местната управа след среща между общинското ръководство и ръководни представители на електроразпределителното дружество EVN.

Реконструкцията се очаква да започне през септември. Ще обхване трасето от подстанцията в Ямбол до разклона за село Бояджик, както и направлението Роза - Ботево - Межда - Савино. Проектът е внесен е в общинската администрация за разрешение за строеж. Предстои и монтиране на птицепротектори по трасетата в района на селата Калчево, Козарево, Челник, Победа, допълват от Общината, цитирайки електродружеството.

Подготвя се и изграждането на фотоволтаичен парк край село Безмер. Според представителите на EVN това ще донесе предимствата за района – в изграждането и експлоатацията ще бъдат ангажирани хора от съседните населени места, районът около централата ще бъде облагороден, допълват от общинския пресцентър.

Жителите на няколко тунджански села бяха готови на протести и пътни блокади заради чести токови удари. Заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова преди месец дойде на място да се запознае с проблема, по покана на кмета на обшина Тунджа Станчо Ставрев. След това омбудсманът проф. Диана Ковачева поиска отговор и изпрати препоръки до електроразпределителното дружество.
Мира Безус/БТА