Председателят на БАН сяда на стола на Сергей Игнатов
Председателят на БАН сяда на стола на Сергей Игнатов / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Председателят на БАН сяда на стола на Сергей Игнатов
60928
Председателят на БАН сяда на стола на Сергей Игнатов
  • Председателят на БАН сяда на стола на Сергей Игнатов

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров ще бъде предложен за министър на образованието, на мястото на министъра в оставка Сергей Игнатов. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред министрите в началото на правителственото заседание. Ако депутатите одобрят това предложение, доскорошният председател на инициативния комитет за АЕЦ „Белене" ще стане министър в правителството, което се обяви против изграждането на тази атомна централа. Номинацията на Воденичаров за този пост стана ясна след първоначално объркване на преслужбата на Министерския съвет, че за министър ще бъде предложена заместник-министърът на образованието Милена Дамянова, а председателят на БАН ще оглави фонд „Научни изследвания", станал причина за оставката на Сергей Игнатов.

Името на бъдещия министър на образованието беше обявено в началото на закритото заседание на кабинета. Минути по-късно служител на пресслужбата на правителството съобщи, че заместник-министър Милена Дамянова е кандидатът за поста на уволнения Игнатов, а председателят на БАН ще поеме ръководството на фонд „Научни изследвания". В изказването си, записано от електронните медии, премиерът Борисов обяснява, че въпреки постиженията си като министър, Сергей Игнатов е уволнен, заради неуредиците във фонда.

И продължава: „Тъй като остават няколко месеца до изборите, в парламента имаме един закон за средното образование, аз мисля, че Милена ще се справи добре да го доизкара там. Ще предложа на парламента, след като го съгласувахме и с изпълнителната комисия на партията, академик Воденичаров да заеме този пост. На нас ни трябва през тези три-четири месеца Фондът за научни изследвания да заработи така, както трябва, да не се замерят с рецензии и корупция нашите учени, а да се съсредоточат върху иновациите, върху изследователската дейност заради това, което толкова милиони се дават там".

Председателят на БАН сяда на стола на Сергей Игнатов
netinfo

на снимката: акад. Стефан Воденичаров

Минути по-късно от пресслужбата на правителството се извиниха за грешката и посочиха името на акад. Воденичаров като предложение за образователен министър. Подобен гаф имаше преди три години, когато пресцентърът разпространи информация, според която премиерът Борисов е приел оставката на Румяна Желева за поста й на външен министър, а самият премиер обяви, че е приел оставката й като кандидат за еврокомисар.

Бъдещият просветен министър акад. Стефан Воденичаров беше оценен от Бойко Борисов като безспорен учен и добър ръководител на БАН. От своя страна Воденичаров подчерта, че е твърд привърженик на развитието на ядрената енергетика у нас, а преди няколко дни се оттегли от инициативния комитет в подкрепа на АЕЦ „Белене": „Аз лично не съм получавал упреци от никого, че в началото през май направихме граждански комитет. След това, което се случи, не беше работа на гражданския комитет".

Академик Воденичаров обяви, че излиза в неплатен отпуск като председател на БАН до края на мандата на правителството.

Председателят на БАН сяда на стола на Сергей Игнатов
netinfo

На снимката: Милена Дамянова

В понеделник премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Причината за кардиналната стъпка стана проверката във фонд "Научни изследвания", която констатира над 60 нарушения. В края на миналата година учени излязоха на протест заради класирането на проекти по неясни критерии и с участието на хора, близки до управата на фонда. При двете изслушвания в парламентарната образователна комисия обаче Игнатов защити ръководството на фонда и проведения конкурс.

Ръководството на фонд „Научни изследвания" също трябва да бъде обновено. Пръв там подаде оставка в началото на седмицата неговият управител проф. Христо Петров.

По-рано днес пък стана ясно, че вчера Изпълнителният съвет на фонда е приел оставката на проф. Рангел Гюров като председател на съвета. Именно за неговата оставка във вторник Борисов обяви, че се „надява" да бъде депозирана. До късно вчера обаче от фонда не потвърждаваха това да се е случило.