Предаде се похитителят Стефан Петров. Повдигат му три обвинения
Предаде се похитителят Стефан Петров. Повдигат му три обвинения / снимка: bTV, Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Тодор Тодоров
39834
Тодор Тодоров
Тодор Тодоров
Неделчо Стойчев
Неделчо Стойчев
Теодора Каролеева за развръзката на случая в Сливен
Теодора Каролеева за развръзката на случая в Сливен
  • Тодор Тодоров
  • Тодор Тодоров
  • Неделчо Стойчев
  • Неделчо Стойчев
  • Теодора Каролеева за развръзката на случая в Сливен
  • Теодора Каролеева за развръзката на случая в Сливен

Похитителят от Сливен се предаде на полицията. Първият опит за банков обир с взети заложници приключи тази сутрин в 07.10 часа. 27-годишният Стефан Петров Стефанов излезе сам от сградата на банката, с маска на лицето и вдигнати ръце. Окръжната прокуратура в Сливен повдигна три обвинения срещу него - за опит за грабеж, опит за убийство и взимане на заложници.

На 23 март около 16.00 часа 27-годишният Стефан Петров Стефанов нахлу в клон на „Инвестбанк" в центъра на Сливен, простреля охранителя Станчо Станев и взе другите шестима служители в банката за заложници. Похитителят не е искал откуп. Той пусна поетапно заложниците, като последната задържана бе освободена 18 часа след началото на заложническата криза.

По информация на Дарик Стефан Петров е откаран в полицията в Сливен. Продължават следствените действия по случая. Клонът на "Инвестбанк" в Сливен остава затворена, докато не приключат огледите от полицаите, районът около банката продължава да е отцепен.

Пред Дарик шефът на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев съобщи, че единственото условие, което Стефан Петров Стефанов е поставил, за да излезе, е да не бъде убит. Не са давани храна и вода на похитителя.

Той допълни, че преговорите е завършил друг екип, който е бил изпратен снощи от София, тъй като Тодор Тодоров, благодарение на когото бяха освободени заложниците, е бил уморен от дългите разговори.

Психологът Иво Бешков е човекът извел 27-годишния Стефан Петров от клона на „Инвестбанк" в Сливен след 39 часа престой там, каза още Стойчев. Стефан първо е предал пистолета си, след което доброволно е излязъл от банката. Пред Дарик доцент Стойчев уточни, че в последните две години 27-годишният похитител е късан 6 пъти на шофьорски изпит и това се е превърнало във фикс идея за него.

През вчерашния ден по време на преговорите, които са водени с похитителя от специалисти към Института по психология на МВР, е имало моменти, в които той е казвал, че иска да сложи край на живота си. Изключително опасен бил моментът, когато той останал сам в клона на банката въоръжен. Преговорите със Стефан са продължили цялата нощ, като е имало и кризисни моменти, тъй като той на няколко пъти е променял намеренията си.

След излизането му от банката психолозите са продължили работа с него, тъй като той е изключително изтощен. На Стефан му предстоят и разпити.

За последно похитителят Стефан Петров Стефанов е минал на психотест преди година. Удостоверението за това, че той е психически стабилен и може да бъде охранител показа Щерьо Щерев - представител на фирмата, в която нападателят е работил. Той уточни, че документът е издаден на 16 март 2010 г. Малко след това Стефан е бил нает от охранителната фирма „Корадо инс".

Щерев разказа още пред Дарик, че похитителят е един от най-добрите му служителите, определи работата му като перфектна, каза, че никога не е бил наказван. На въпрос какво би могло да подтикне Стефан да направи опит за банков обир и да вземе заложници Щерьо Щерев изтъкна фактите, че той е сирак, че няма приятелка и че вече две години не успява да вземе така желаната от него шофьорска книжка.

Щерьо Щерев: „Стефан е едно много добро момче. Един много добър служител, перфектен в работата си. Много хора ще си кажат „добре, като е толкова добър, защо го е направил"? За мен това е една човешка трагедия. През последните 5-6 години няма семейство. Живее сам, няма близка жена до себе си. Той винаги е казвал, „коя ще дойде при мен, сам съм, нямам възможности". Когато го видя, ще му кажа, че това е една огромна грешка. Каквото и да е целял, никога не трябва да употребява оръжието си. Да не се заблуждава, че ще се разминат тези неща. Ще си понесе заслуженото за това, което е извършил".

Запитан как вижда живота на Стефан оттук нататък, Щерев отговори: Животът му се преобърна на 180 градуса. Няма да го оставим, защото не е добре да оставим един млад човек, който няма никого до себе си. Ще бъдем до него, доколкото можем да му помогнем, но не и да го спасяваме от ситуацията. Просто каквото правосъдието реши, това ще бъде".

За 13.30 часа е насочен първият официален брифинг на сливенската полиция, на която ще бъдат съобщени повече подробности около развръзката случая.

Предаде се похитителят Стефан Петров Повдигат му три обвинения
netinfo

Шестте жени, които бяха държани часове наред от въоръжения мъж в клон на "Инвестбанк" в Сливен физически са добре, но шокът, който са преживели, е огромен. Те се появиха неочаквано на извънредната пресконференция в Сливен, която беше дадена от главния секретар на МВР Калин Георгие на 24 март. Единствената, която липсваше, беше Веселка Цонева, тя е управителят на клона на "Инвестбанк" в Сливен. Не станаха ясни причините за нейното отсъствие.

Пред журналистите някои от тях споделиха, че страхът като човешко чувство е присъствал у тях през цялото време на драмата. Калин Георгиев пък ги похвали, че са се държали изключително достойно. Освободените жени обаче не пожелаха да отговорят на въпроси от типа на познават ли се с похитителя, каквато версия се появи, дали са си говорили с него, как е изглеждал той, как точно се е държал с тях.

 

Предаде се похитителят Стефан Петров Повдигат му три обвинения
netinfo

Посланието на една от заложничките Ивелина Иванова към всички, които са следили какво се случва в Сливен през последното денонощие, е, че човек трябва да обича живота и да вярва, че ще оцелее.

Министър-председателят благодари на главния секретар на МВР Калин Георгиев, на вътрешния министър Цветан Цветанов и на отряда за борба с тероризма и психолозите, работили по случая. "Дал съм указания един шамар да не му ударят на похитителя полицаите - а и те нямат никакви намерения да го правят - за това, че постъпи мъжки и пусна жените така, както се уговаряхме цяла нощ. Благодарен съм му, че пусна жените да отидат при семействата си", каза още премиерът.

Предаде се похитителят Стефан Петров Повдигат му три обвинения
netinfo

По молба на "Инвестбанк" екип от специалисти ще започне работа с освободените служителки. Това съобщи за Дарик психологът Христо Монов. От банката са се обърнали към екипа на секцията по "Кризисна психология" към Дружеството на психолозите в България, чиито ръководител е Монов. В събота и неделя екип от специалисти ще започне да работи с тези хора.

Началник-сектор "Криминална психология" в Института по психология към МВР Тодор Тодоров, който водеше преговорите по време на заложническата криза и благодарение на когото похитените бяха пуснати на свобода, разказа пред Дарик: "Около 19.30 ч. в сряда направих първия контакт с него, като преди това му казах по мегафон, че ще направя това. Потърсих го по телефона на една от жените. Дълго време той ме ползваше като посредник в преговорите. Трябваше време, за да реши да пусне първата жена, после през няколко часа пускаше по още една. Веднъж искаше размяна на храна и цигари, в другите пъти искаше да демонстрира добронамереност и желание за разрешаване на ситуацията по най-добрия начин. Когато останаха две жени при него, започна да говори за самоубийство, че ще го направи, когато ги пусне, защото иска да се самоубие, но няма кураж да го направи. Ако не му стигне куража да го направи, ще предизвика полицията да го убие и сме се насочили това да не се случи. Колкото по-дълго се проточат преговорите, без това да води до ескалация на напрежението, толкова вероятността за успешен завършек и да няма наранени хора, е по-голяма".

Историята на първия случай у нас на опит за банков обир с взети заложници

На 23 март около 16.00 часа 27-годишният Стефан Петров нахлу в клон на „Инвестбанк" в центъра на Сливен, простреля охранителя Станчо Станев и взе другите шестима служители в банката за заложници. Похитителят не е искал откуп. Той пусна поетапно заложниците, като последната задържана бе освободена 18 часа след началото на заложническата криза.

Първата заложница, експертът по кредитиране Радина Терзиева, бе освободена около 22.00 часа на 23 март в замяна на цигари и безалкохолно. Малко след 4.00 ч. сутринта на 24 март бяха освободени още две жени - главната счетоводителка Ивелина Иванова и касиерката Мими Величкова.

Около 7.00 часа бе освободена и Ваня Димитрова. Изведен бе и вторият охранител - Димитър Митков. След 10 часа на 24 март бе освободена и последната заложница Светла Атанасова.

След нейното излизане баретите влязоха в банката, където откриха още една жена, скрита в офис, за която похитителят не е знаел. Баретите изнесоха и наличните пари в банката.

Повече от две денонощия след началото на заложническата криза Стефан Петров Стефанов се предаде в 07.10 часа на 25 март.

След операция състоянието на простреляния охранител се подобрява, като поне 20 дни той ще е в болницата.

Профилът на похитителя

27-годишният Стефан Петров Стефанов е от село Кортен. Живее сам, родителите му са починали, от 2006-та година е кръгъл сирак. Хората в селото го познават като кротко и добро момче, това каза кметът на Kортен Милен Користилов.

"Родителите му бяха най-обикновени селски хора, които си работеха в селото, обаче по стечение на обстоятелствата и двамата починаха млади. Почти един след друг. Първо почина майката, след две години почина и бащата. Въпреки всичко се закрепи, оправи се, продължи да работи, не се затвори", разказва Користилов.

Стефан няма приятелка, не е осъждан. Не е споделял за любовни или финансови проблеми. Той притежава лично оръжие и работи като охранител в новозагорската фирма "Корадо инс". В деня на похищението е скъсан за пореден път на изпита за шофьорска книжка и не се е явил на работа.

Ето какво разказа Иван Гочев от "Корадо инс" за Стефан. Неговият син е приятел на похитителя: "Много добро момче беше, но вчера е искал да се явява за шофьорска книжка, скъсали са го и се е афектирал. Той беше много чувствително момче. Отива си вкъщи, взима си личното оръжие, патроните и тръгва за Сливен. Не е имал финансови затруднения. Той има добра заплата, осигурен е, няма никакъв проблем".

Предаде се похитителят Стефан Петров Повдигат му три обвинения
netinfo