/ DarikNews.bg
Правната комисия не прие ветото на президента Румен Радев върху текстове от Изборния кодекс.

С 11 гласа "за", 9 "против и 1 "въздържал се" депутатите от ресорната комисия подкрепиха отново приемането на промените в изборното законодателство.

Държавният глава върна за ново обсъждане текстовете заради възможността да се гласува както с машини, така и с бюлетини. Радев не е съгласен и с това Централната избирателна комисия да носи отговорност за наемането или закупуването на устройствата.

Президентът възрази още срещу възможността да се провеждат референдуми и по въпроси от компетентността на Великото народно събрание.

От БСП подкрепиха напълно мотивите на президента.

"Нашите мотиви се припокриват с тези във ветото на президента", посочи Филип Попов.

"Въвеждането на хартия в този процес не само няма да отстрани пороците, а ще ги направи неизбежни и ще обезсмисли машинното гласуване. Предизвестеният ефект е хаос и сгрешени протоколи", отсече Крум Зарков.

Според Христиан Митев от "Обединени патриоти" ветото на президента има политически подтекст и не е правно издържано.

Той подчерта, че е спазена препоръката на Венецианската комисия да не се променя изборното законодателство 6 месеца преди редовните избори.

Хамад Хамид от ДПС посочи, че от движението подкрепят ветото на президента и отбеляза, че сега на практика се отхвърлят предложения на ДПС, а именно - гласуването на избори да е изцяло машинно.

Шефката на правната комисия Анна Александрова пък защити предложението за смесен начин на гласуване, като отбеляза, че някои от избирателите и на управляващите, и на опозицията, не желаят да гласуват машинно.