Правителството не планира вдигане на данъците
Правителството не планира вдигане на данъците / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Премиерът Сергей Станишев съобщи, че правителството не планира да повиши данъците в страната, каквато мярка са предприели други европейски страни във връзка със световната финансова криза. Това стана ясно по време на разисквания в Народното събрание по искане на ДСБ за политиката на кабинета в условията на световна финансова криза.

Поради липса на кворум Народното събрание не можа да вземе решение по двата проекта на опозицията и управляващите. Мнозинството предвиждаше да задължи на всеки три месеца или при възникване на необходимост премиерът и управителят на БНБ да предоставят на депутатите информация за икономическото развитие на страната и за предприетите мерки.

България не е засегната пряко от световната финансова криза и това се дължи на много последователната политика, каза още Станишев. Той обаче определи дискусията по темата като политиканстване.

Не се чува нищо смислено и конкретно, заяви опозиционният депутат Мартин Димитров. Той предупреди, че България е в опасност от рецесия.

Лидерът на ДСБ Иван Костов бе категоричен, че големите губещи са хората, които са взели кредити от българските банки. Според него сега те продават бизнеса си поради невъзможност да изплащат задълженията си.

Насочили сме усилията си към стабилността на цялата система, коментира финансовият министър Пламен Орешарски.