Правителството дава близо 250 000 лв. на обсерваторията в Рожен
Правителството дава близо 250 000 лв. на обсерваторията в Рожен / снимка: БГНЕС, архив
Правителството дава близо 250 000 лв. на обсерваторията в Рожен
36179
Правителството дава близо 250 000 лв. на обсерваторията в Рожен
  • Правителството дава близо 250 000 лв. на обсерваторията в Рожен

Правителството отпусна 245 хиляди лева на националната астрономическа обсерватория в Рожен, които ще покрият издръжката й до края на януари следващата година. Тогава ще бъде приет и новият закон за Българската академия на науките, който ще регламентира реформата в академията, обясни премиерът Бойко Борисов. От своя страна министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че бюджетът на академията за 2011-та година ще бъде разпределен между институтите по сега действащия принцип, а в средата на годината ще се помисли за насочване на повече пари към добре работещите институти.

Институтите към БАН трябва да разполагат със самостоятелно бюджети, обясни министър Игнатов. Според него новият закон ще даде възможност на най-добрите институти да получават най-много средства. В момента сред тях е Институтът по метеорология и хидрология. “Ако тръгна да изброявам България има много успешна химия, имаме добра биофизика. Значи всички, които дават резултати, приоритетно ще бъдат финансирани. Това означава, че другите ще бъдат поставени в една по-конкурентна среда и вече в зависимост от движението там ще се определя и по-нататъшния бюджет”, каза Игнатов.

Просветният министър обясни също, че очаква икономии в размер на 11 милиона лева в края на година, с които може да се създаде фонд за финансиране на добре работещите структури във висшето образование и науката. “Това, което ще се случи до средата на годината, вече финансовото министерство обеща подкрепа, те знаят механизмите как можем да увеличим някъде финансирането, плюс фондът, който ще бъде създаден за това“, каза той.

По думите на министър Игнатов около 20 процента от учените в академията не разчитат на работната си заплата, тъй като проектите им са работещи и носят приходи.