Не е възможно всички 12 млрд. лева дефицит да бъдат занулени, но това е възможно за повече от половината. Можем да слезем до 3% на касова база и под 3 на начислена база дефицит. Това съобщи депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев, предава NOVA.

Според него от рамката на бюджета, предложена от финансовото министерство, може да се планират по-високи приходи по линия събиране на целия дивидент от държавните предприятия и изтичане на някои преференциални данъчни и акцизни ставки.

Тристранният съвет се събира извънредно заради бюджета

"Може и значително да се намалят разходите, смятаме, че са сериозно надписани - тези за издръжка и капиталовите. Не могат да бъдат осъществени в описаните размери за периода си от малко повече от половин година и трябва да се коригират. ПП-ДБ вече отправи питане към МФ за проект по проект кои са капиталовите разходи. Подозираме, че се по-малко от половината", коментира той.

Икономическият министър: 3% бюджетен дефицит е трудно постижим

По думите му общата ставка по ДДС категорично не бива да се пипа. "Няма да се вдигат данъци за българските граждани, не виждам причина да се отмятаме от това обещание. Не съм почитател на увеличаване на разходите на държавата. Мнозинство няма да видите, но правителство с членове на ПП и ГЕРБ може и да видите", заяви Ганев.
nova.bg