Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов държавният дълг ще стане над 70 млрд. лева. Той добави, че с този показател разговорът за присъединяването на България към еврозоната се обезсмисля.

Това стана ясно по време на брифинг в централата на ПП ГЕРБ.


В пресконференцията участваха председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, Десислава Атанасова и депутатите Деница Сачева, Делян Добрев и Красимир Вълчев. Темата на брифинга е предложеният от служебното правителство проект на държавен бюджет, в който се предвижда 6,4 % бюджетен дефицит.

Бойко Борисов заяви, че ПП -ДБ си карат по инерция.

"Две години веселата компания на Промяната поръчваха, сега дойде сметката. Ситуацията е драматична", това заяви Делян Добрев. Той допълни, че решения може да се намерят ако има много голямо мнозинство в парламента и се вземат непопулярни решения.

"Служебният премиер представи бюджет с 6% дефицит от БВП. Това са приблизително 12 млрд. лева. Този огромен дефицит е в резултат на политическата криза, започнала през лятото на 2020 г. - в деня, в който влязохме в ИЕРЕМ 2. За следващите 3 години ще платим само за лихви по прогнозите на Донев над 4,5 млн. - колкото две магистрали "Хемус" или да ремонтираме всички училища в България. Бюджетът съдържа скрити дефицити - разходите за растеж са ограничени, средствата за образование намаляват като дял от БВП - от 4,4 до 4,1%. Същото се случва с разходите за здравeопазване, социални помощи и обезщетения. Инвестициите по националния бюджет са на санитарния минимум", заяви Деница Сачева.

ГЕРБ-СДС са готови да предложат и експертен кабинет, и на малцинството

Според нея прогнозите за икономически растеж са твърде оптимистични. "МВФ намали двойно прогнозата си, като оцени възможния растеж до 1,4% от БВП, а БНБ допуска растеж от 0,4%. Справянето с такъв дефицит ще бъде изключително трудно. Свиването на дефицита без да се пипат данъци, може да става с неповече от 1% на година, това ще обезсмисли референдума за еврозоната - защото не отговаряме  на нито един. Трябва или да се вдигат данъци, или да се отложи влизането в еврозоната", заяви тя. 

Делян Добрев заяви, че в тази драматична ситуация няма лесни решения. "Трябва голямо мнозинство в парламента, за да се вземат непопулярни решения. Веселата компания от ПП докара държавата до сметката, която получихме вчера от Министерството на финансите. Ние предупреждавахме, че това ще се случи още от 22 януари 2022 г. Казвахме многократно, че тегленето на дългове е капан за всяко правителство", посочи той.

От своя страна Красимир Вълчев заяви, че има структурни проблеми и скрити дефицити.

Десислава Атанасова обясни, че с ПП има над 30 общи закона, които не са лишени от съдържание. "Имаме спор по законодателните техники, както и по логиката на самите закони и по тяхното навременно приемане. Нямаме спор, че имаме нужда от работещо Народно събрание. Изненадва ни, че на фона на всички тези уж добронамерени разговори, както и стратегиите за работещ парламент, днес темата е друга - колегите от ПП-ДБ се връщат към мантрата за корупцията и искат от ГЕРБ да се разграничава от някакви модели - ето го моделът, със Закона за бюджета. Кой модел предпочитат българите - сигурност и стабилност или спирала от дългове, спрени ОП, никакви инвестиции, липса на ПВУ, нещо повече насочени средства от ПВУ към социални плащания. Цената е 12 млрд. дефицит. Популизмът трябва да приключи и да споделим заедно отговорността. Много ясно се вижда разликата между нас и тях. Огромна дупка в бюджета - това наследихме от управлението, сега трябва да търсим възможности как да се справим", подчерта тя.

"Бях упрекван от служебното правителство преди 10-15 дни за цифри, които съобщиха, но вече пред вас стои официално закона за бюджета", обяви Бойко Борисов.

Борисов пита ПП-ДБ: Дайте ни отговор с подкрепата на кого искате правителство

Обръщам се към "Възраждане" - 2,2 млрд. ще отидат за лихви в чуждите банки. Това ни очаква - казвам го за всеки, който иска да управлява сам. Честно беше днес да имаме отговор от ПП от кого очакват подкрепа. От всички означава, че нямат никакво намерение да го правят. След като не искат да конкретизират кои са всички, започваме да четем бюджета. Денят, в който президентът излезе с вдигнат юмрук, ние ви вкарахме в Европейския банков съюз и чакалнята на еврозоната", коментира той. 

На въпрос готов ли е да управлява с БСП и ДПС Борисов заяви: "За да извадим държавата от дъното - сме готови да го направим".

Според него не бива да се вглеждаме в миналото, за да не се спънем още утре в настоящето. "Уплахът е огромен, защото има още капани, неотразени в бюджета. В Чирен е пълно с пъти по-скъп газ, посредниците чакат да бъдат компенсирани. Разликата в цената очакват някой да я покрие - това е още половин милиард, заем от близо милиард, който беше даден на "Булгаргаз" - кой ще го плаща?", попита Борисов. И уточни, че се налага да се направят някои избори.

"Или заставаме заедно зад бюджета и реформите, или казваме вкупом, че пускаме дълга. Около 10 юни държавата ще колабира, ако не натиснем копчето за нов 12 млрд. дълг. Тезите или сам, или с никой не важат. Трябва воля и сила, но този път не искам да съм сам. Първите, които ще пострадат, ще са пенсионерите, нито едно от тези неща нямаше да се случи преди две години. Или правим кабинет с ПП и ДБ, или трябва партиите всички съвместно поне за месец, два или три да направим правителство, което да извади държавата от калта. Когато искаш да се скриеш зад политическа безотговорност, тогава искаш експертно правителство, аз искам лидери", смята той.

"Лидерите на партиите трябва да коментират бюджета и да кажат на кое решение се спират. Има три решения - вдигане на данъци, постна пица - рязане на разходи или никоя партия не поема отговорност и дългът се увеличава. Трябва да си отговорим дали ще гласуваме таван на лимита на външния дълг. Трябва да кажем, че в името на държавата ще се обединим и ще понесем всички пасиви, изваждаме я за една година от кризата, после ако ще да ни няма. Времето на популизма и празните приказки и заклинания приключи трябва да има смели и храбри партии, които ще защитят държавата си, включително "Възраждане", БСП, ДПС, ИТН и ПП-ДБ", отбеляза той.

Борисов заяви, че се дразни на пропагандата на "Възраждане" и категорично отрече, че американци са говорили с него, за да му поставят условия.