"Ако няма задкулисие, отговорът на този въпрос би бил много интересен", допълни лидерът на ГЕРБ
На брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов отправи задочно въпрос към ПП-ДБ - да назоват с чия подкрепа смятат да направят правителство с втория мандат. 

"Разбираме какво казва партията на Промяната, че няма да управляват с ГЕРБ при първия мандат. Но тъй като обратното броене започна, аз искам чрез медиите да уточним отговорът на един въпрос. ПП-ДБ казват, че с втория мандат искат да направят правителство, но с подкрепата на... кого? Молбата ни е към медиите да ги питате поименно с кого, защото формулировката с всички означава с никой. Много е важно за всички да знаем този отговор. Ако няма задкулисие, отговорът на този въпрос би бил много интересен", каза Борисов.

Според него от отговора на този въпрос зависи и мнозинството в Народното събрание и дали ще има кворум.

"От този отговор зависи и следващият отговор. Вариант А - очакват подкрепа от ГЕРБ. Еми, като очаквате подкрепа от ГЕРБ, да седнем тези дни на една лидерска среща и да уточним тази подкрепа в какво се изразява. Ако се изразява в еднократно натискане на копчето, добре, но след това?! А след това представяте ли си те отиват и арестуват Слави Трифонов?! Ей така, произволно го говоря. А аз седя вкъщи и чувам, че е арестуван. Даже преди да са го арестували, от пресцентъра казват, че той вече е арестуван. С какъв механизъм ние ще спрем това? Трябва да знаем какъв е механизмът и контрол на управление", посочи Борисов. 

"След като знаем този отговор, ние ще продължим и ще ви кажем какво ще правим. Ако търсят подкрепа само от нас, това е един разговор. Ако търсят от всички в кавички, това вече е съвсем друга работа и задкулисието работи", каза още той. 

„Заради нашите 600 000 избиратели и техните 600 000 избиратели сме длъжни да направим правителство, не че сме се харесали”, каза още лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ каза още, че се притеснява, защото вижда параметрите на държавата.

„Приходите са никакви, огромни задължения на Бюджета, не ме послушаха, надихме всички заедно. Сега честно ли е само един да обере цената? Да, притеснявам се от реалното състояние на страната. Нито един еврофонд не работи, изхарчени пари от ПВУ, а ние от някъде тези пари трябва да ги върнем. Отговорността е на всички вкупом, и ние с нашата вина и те с тяхната и другите, айде да се смирим една година, да си измъкнем държавата“, призова Борисов.

Той категорично заяви: „Нашата тема не е Иван Гешев, както към депутатите, министрите и т.н. има механизъм за разследване. Ние казваме, че нашата съдебна система трябва да има такъв механизъм за главния прокурор, за да му бъде търсена отговорност“, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

„Три пъти, според мен, е достатъчно да си премиер“, каза отново той и подчерта, че в партията има подготвени кадри.

Президентът Румен Радев продължи днес консултациите с парламентарните групи, преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. На „Дондуков“ 2 той прие представители на парламентарните групи на „Възраждане“, ДПС, „БСП за България“. Последната парламентарна група, с която президентът провежда консултации, е на „Има такъв народ“.