От отпаднала от парламента партия - вие успяхте да се върнете. С тези думи се обърна президентът Радев към представителите на партията "Има такъв народ" на консултациите за съставяне на правителство.

Нинова след консултациите с президента: БСП не би подкрепила правителство на ГЕРБ

"Радваме се отново да ви видим на поредните консултации за правителство. Поздравявам ви с това сериозно постижение в българската политика. От отпаднала партия - вие отново се върнахте. Явно това е резултат от вашата работа с избирателите ви и заявката, че ще бъдете контрольор в този парламент. Чух, че описвате политическите процеси с езика на аритметиката, а и на геометрията се надявам да не се налага да искате да си говорим с езика на стереометрията, комплексните числа и размитите множества". Това заяви Румен Радев.

БТА

Президентът попита каква е степенната принадлежност на партийната група към идейното обединение ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и как се вписват в това размито множество.

„Възраждане“ поиска третия мандат (ВИДЕО)

"Ние не сме просто стандартна политическа партия, на която се налагат щампите, които се налагат на останалите. Ние сме просто ИТН. Политически отговорно е да има кабинет, защото поне ще може да се опита да се справи с проблемите в страната. Що се отнася до това новосформиращо се мнозинство ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - ние сме опозиция на тази конфигурация", категоричен бе Йорданов.

Георги Димитров

"Факт е, че трябва да се приемат законите по ПВУ, а някои неща да се предоговорят. Има и неща, които не подкрепяме. Няма да подкрепим стремежа за развиване на геотермална енергия за добиване на ток, защото като част от коалицията на бившето редовно управление Кирил Петков и Асен Василев не се съобразиха с нас", каза Йорданов.

От думите му стана ясно, че бюджет без правителство не трябва да бъде приеман. "Ако няма редовно правителство - не е добре да се приема бюджет, защото бяха приети подобни, когато ние бяхме в парламента. И двата са "сватбарски бюджети", в които партиите безконтролно надуват разходите. Това е изключително безотоговорно и вредно поведение, партиите ще постъпят по същия начин, ако имат възможност. Да харчим парите от ПВУ за социални разходи е изключително неправилно".

Карадайъ към Радев: ДПС трябва да е във властта, за да влезем в еврозоната и Шенген 

"Зигмунд Фройд казва, че "ако достатъчно дълго време се взираш в бездната, накрая и тя ще се взре в теб". Ние - българските политици, които участваме на избори през последните две години, се взираме само в бездната и накрая тя ще се взре в нас. Имам предвид българските граждани. Стига думи, време е за дела", каза Филип Станев от партията.

Днес държавният глава се срещна с представители на парламентарните групи "Възраждане", ДПС и БСП.

Ден по-рано Радев проведе консултации с партиите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.