Ние искаме третия мандат. Никога не сме заявявали, че ще бъдем опозиция в 49-ото Народно събрание. Готови сме да управляваме. Това каза Костадин Костадинов при консултациите на партия "Възраждане" при президента Румен Радев.

"Искам да ви поздравя за високия изборен резултат, който е израз на доверието, което много българи възлагат на вашата партия. Вие вече заявихте, че ще бъдете опозиция в 49-ото НС, но тя също има много важна роля в политическия процес. С всеки избор вашата подкрепа расте, но расте и вашата отговорност. Този парламент има да наваксва много несвършена работа, наследена от предишните НС, страната е изправена пред риск и множество предизвикателства." С тези думи се обърна към представителите на "Възраждане" държавният глава.

Нови консултации: Радев се среща с „Възраждане“, ДПС, БСП и ИТН

Румен Радев попита лидера на партията как вижда шансовете за съставяне на правителство и работата на Народното събрание.

Георги Димитров

Костадин Костадинов беше категоричен, че "Възраждане" е готова да управлява. "Отговорността ни се повишава. Не толкова, че да управляваме самостоятелно, но всяка една политическа сила, която участва, трябва да бъде готова със свой кабинет, който да представи пред избирателите", подчерта партийният лидер.

"На първо място трябва да се говори за бюджет, ние сме много закъснели с него. Намираме в безпрецедентна ситуация", категоричен бе Костадинов. Той обясни, че не е запознат със законодателните инициативи на останалите партии, защото на този етап те са представени само пред медиите.

"Ние сме категорични в своите законодателни намерения. В предишното НС постигнахме мнозинство за законопроекта за контрол на главния прокурор Най-важното е да не се подменя волята на българския избирател - говорим за референдума за запазване на българския лев", заяви още лидерът на партията пред президента Радев.

Той отбеляза, че вероятно през месец май ще стане ясно дали ще бъде проведен такъв референдум. От думите му стана ясно, че в момента се правят опити подобен референдум да не се състои.

Георги Димитров


Костадинов поздрави служебното правителство за временното ограничаване на безмитния внос на зърно. И категорично заяви, че предоговаряне на ПВУ в частта за въглищните централи е приоритет.

Преди да говорим за правителство трябва да говорим за приоритетите на България от гледна точка на българския национален интерес”, посочи той.

И уточни, че приоритет за тях е запазване на националната ни валута, дистанция от конфликта в Украйна, предоговаряне на отношенията на страната ни с ЕС и политическа стабилност в страната, но не на всяка цена.

На консултациите от страна на "Възраждане" присъстват Цончо Ганев, Петър Петров и лидерът на партията Костадин Костадинов.

"Президентът не трябва да бави връчването на първия мандат. Има хипотетичен шанс за правителство между първата и втората политическа сила. Нещата, които ги разделят, са лични сблъсъци и интереси. Дори да успеят да ги преодолеят и съставят правителство - то ще бъде абсолютно нестабилно. Както падна правителството на Петков, така ще падне и това. Причината е, че коалициите са изключително егоистично настроени. В момента, в който някой от тях реши да ритне столчето на правителството, за да падне, то ще го направи. Дори да е след 4-5 месеца, неизбежно такъв кабинет ще падне. В този случай трябва да си зададем въпроса кому е нужно тази политическа агония? Нещата, които ние смятаме за важни, не срещат разбиране от другите политически сили", каза на излизане от президентството партийният лидер на "Възраждане".

"Ние искаме третия мандат. Дали можем да получим третия мандат зависи само и единствено от президента", заяви Костадинов.

От партията са готови с проект за кабинет, ако третият мандат стигне до тях, стана ясно още от думите му.

След срещата с "Възраждане" държавният глава ще се срещне и с „Движение за права и свободи“, „БСП за България“ и представители на парламентарната група на „Има такъв народ“.

Борисов пред президента: Ако България е над всичко, има шанс да направим нещо стабилно

Ден по-рано Румен Радев проведе консултации с партиите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. На тях стана ясно, че:

► За първата политическа сила (ГЕРБ) най-силното и стабилното правителство е това с колегите;

ПП-ДБ пред Радев: Без подкрепа за първия мандат, готовност за правителство с втория (ВИДЕО)

► А втората политическа сила (ПП-ДБ) потвърди позицията си, че няма да подкрепи първия мандат, но е с готовност и възможност за правителство с втория.

Първата стъпка са консултациите с всички парламентарните групи. Колко време ще бъдат те - решава Румен Радев. Следващата стъпка е връчването на първия мандат на най-голямата партия в парламента и срок от 7 дни, през който номинираният за премиер от съответната група предлага структурата и състав на кабинет. Ако няма успех, може отново да има консултации или директно президентът да премине към втори проучвателен мандат, който отива при втората по големина партия. В случая това са ПП-ДБ. Ако и вторият опит е неуспешен, то тогава държавният глава в 7-дневен срок трябва да определи сам на коя партия ще даде третия мандат. Ако и тогава има неуспех, то най-близката възможна дата за избори е в края на юли.