Лидерът на ДПС подчерта, че в момента наблюдаваме по-скоро загубено време
"Има риск от несъставяне на правителство". Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с представители на ДПС във връзка със съставянето на редовен кабинет в рамките на 49-ото Народно събрание.

"Много ще се радвам, ако по най-бързия начин се състави правителство. Ако вървим по стандартната процедура с раздаването на мандатите, има риск това да доведе до неуспех и със законодателната дейност", каза Радев.

Той припомни, че на предишните консултации ДПС са отишли с една таблица и са предрекли, че ще се постигне същия резултат, ако се проведат поредните избори. 

"Оказахте се прави", подчерта Радев.

Георги Димитров


"Българският избирател е мъдър. След 12 годишното еднолично управление в България се създава една и съща структура на Народното събрание, независимо кой е първи или втори, и не овластява никого със самостоятелно мнозинство. Още предишния път казахме, че това са петите ненужни избори, които ще произведат сходна структура на НС", заяви от своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

Лидерът на ДПС подчерта, че в момента наблюдаваме по-скоро загубено време. 

"Самите участници в политическия живот не могат да надскочат личното и партийното си его. В смисъла на понятието диалог се влагат много различни неща. Всеки говори за диалог, но всеки го разбира по различен начин. А ние призоваваме от 2016 година за нормалност в политиката, а в основата на това е диалогът и отговорността пред гражданите, но всичко това може да се случи с разум", каза още той. 

Във връзка с държавния бюджет, Карадайъ каза, че за ДПС 3% дефицит е постижим, но зависи как ще се постигне и на каква цена. 

По думите му ДПС трябва да влезе във властта, за да влезем в еврозоната и Шенген.

„Възраждане“ пред президента: Никога не сме заявявали, че ще бъдем опозиция в 49-ото НС (ВИДЕО)

След разговора с Радев каза пред журналисти, че първите две партии тикат страната към поредни избори.

„Ние споделихме, че според нас липсва диалогът на политическата сцена на този етап, и в момента това, което демонстрират първите две партии, е едно състезание как никой от тях не е виновен за предсрочните парламентарни избори, но не и за излизане от политическата криза. Те тикат страната към поредните ненужни парламентарни избори", заяви Карадайъ. 

По думите му на политическия терен се появяват играчи, които казват, че ще сменят модела, но те абсолютно са „копи- пейст" на същия модел – тяхното поведение е огледално.

"Самите ние – участниците в политиката, трябва да си оценим ролята и мястото ни в социалните процеси – да тръгнем с отговорност към избирателите, защото инфлацията, високите цени, неадекватните доходи, несигурните работни места са на дневен ред- кой се занимава с тези въпроси. Стигаме дотук личният, партийният интерес да се поставя пред общия. Нека да призова за разум, отговорност и чрез диалог да дадем своите усилия всички парламентарни сили да оформим едно отговорно мнозинство в НС, може да се случи и около първия мандат", каза още Карадайъ.

Според него, ако се стигне да ходим на поредните шести, поредни ненужни избори, структурата на НС ще бъде същата. 
БГНЕС