Повече пари за майките само при по-кратко майчинство, заяви Костадинова
Повече пари за майките само при по-кратко майчинство, заяви Костадинова / снимка: БГНЕС, архив

Единственият вариант за увеличаване на парите за майките е съкращаване на срока на майчинството, категорична е вицепремиерът и социален министър в служебното правителство Деяна Костадинова.

Освен че майчинството в България е най-дълго в целия ЕС, продължителното отсъствие от работното място води до деквалификация, изтъкна Костадинова пред bTV.

Вицепремиерът припомни, че от 1 април пенсиите са били увеличени със средно 9,8%, но подчерта, че добавки за Великден не се предвиждат, защото няма пари.

„България беше най-бедната страна в ЕС и миналата, и по-миналата година, и при предишното правителство. Въпреки това човек не трябва да свиква с това да бъде беден", обясни служебният министър. Тя призна, че на ръба на бедността се живее трудно, и допълни - „затова в България има служебно правителство".

Тя посочи две категории работещи - такива, които търсят заплата, и такива, за които е важно и удовлетворението. „Тези, които имат мотивация и търсят удовлетворение, заминаха в чужбина. България трябва да им създаде условия, за да се върнат", категорична бе Деяна Костадинова.

Сред всички проблеми на България в социалната сфера Деяна Костадинова посочи образованието. „Застаряването е огромен проблем, защото означава все по-малък брой работещи хора да издържат все повече хора в социалната система. Държавата трябва да прецени кои сектори ще генерират най-много приходи и да подготви квалифицирани кадри. Затова образованието трябва да е приоритет", изтъкна социалният министър в служебния кабинет.

Междувременно Деяна Костадинова планира след края на ангажимента си като служебен премиер най-напред да заведе дъщеря си на почивка. „Тя страда най-много. 14-часов работен ден 7 дни в седмицата не се отразява добре на майчинството", каза още вицепремиерът.