/ iStock/Getty Images
Потвърдено от горните инстанции и влязло в сила е решение на Окръжен съд – Сливен, с които по искова молба на КПКОНПИ се отнема имущество в размер на 81 060 лв. от Иван Кючуков и свързано с него лице. В полза на държавата се отнемат паричната равностойност на автомобили „Мерцедес“ и „Сузуки“, дружествени дялове, нива, както и къща с двор и четири стопански сгради в с. Селиминово, общ. Сливен. Проверката на имущественото състояние на Кючуков е започнало след обвинение от прокуратурата за трафик на хора. За същото престъпление той е осъден на лишаване от свобода в Кралство Нидерландия и глоба в размер на 20 000 евро. В хода на проверката е извършена съдебно банкова-експертиза, като е установено, че Кючуков не е имал източник за законни доходи. Той е посочил, че е регистриран като земеделски производител. Посоченото от него дружество обаче е извършвало фиктивна дейност и според съда, уважил иска на КПКОНПИ, „фактически е било използвано за доказване на една нереално упражнявана от Кючуков дейност по обработване на земеделски земи“. След установяване на дължими данъчни задължения, същото дружество е било прехвърлено на социално слаби лица.

Имущество в размер на 718 650.11 лв. се отнема от Валентин Донев и свързани с него физически и юридически лица с решения на Окръжен съд – Бургас и Апелативен съд – Бургас. В полза на държавата се отнемат автомобили „Фиат“ и „Опел“, а от дружества, свързани с Донев - 6 склада в гр. Созопол, суми от отчуждени имоти и суми по банкови сметки. Законовите основания за иска на КПКОНПИ е повдигнато обвинение от прокуратурата за набиране на непълнолетни лица за развратни действия срещу облаги и държане на наркотични вещества. В хода на проверката, е установено, че е налице незаконно придобито имущество на значителна стойност. Същите са изводите и на съдебните експертизи. Въпреки че Донев е посочил, че е работил като моряк в „Океански риболов“, съдът е приел, че това се отнася за периода 1981 – 1983 г., който е далеч преди проверявания период и средствата от тогава не могат да послужат като законно основание за сегашните му доходи.

С влязло в сила решение на Окръжен съд – Русе се отнема имущество в размер на 44 165.05 лв. от Денис Салиев и свързано с него лице. Недвижим имот в гр. Русе, лек автомобил „Рено“, суми от отчуждено имущество и средства по банкови сметки се отнемат в полза на държавата. Салиев е обвинен от прокуратурата за измама в особено големи размери, като се е представял за длъжностно лице, както и за съставяне на документи с невярно съдържание. По гражданския иск, заведен от Комисията, съдът се е произнесъл, че не е установен законен източник за придобитото имущество и изводът, че то е незаконно и подлежи на отнемане, е обоснован.

С решение на Окръжен съд – Хасково е уважен иск на КПКОНПИ срещу Димитър Георгиев и свързано с него лице, на стойност 43 449.38 лв. Проверката на Комисията е започнала след обвинение от прокуратурата за участие на Георгиев в организирана престъпна група за наркотици. В полза на държавата се отнемат дворно място в гр. Свиленград, лек автомобил „Пежо“ и мотоциклет „Ямаха“.
 
На заседания на КПКОНПИ бяха приети решения за внасяне на искове в окръжни съдилища в страната на обща стойност 1 144 936.58 лв., като в тях е включена и стойността на два недвижими имота.

Пред Софийски градски съд се претендира сумата от 1 072 416.06 лв. от Николай Христов. Той е с обвинение от прокуратурата за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления в особено големи размери.

В Окръжен съд – Велико Търново се внася иск срещу Али Шишков, на стойност 72 520.52 лв. Той е обвинен от прокуратурата като помагач при съставяне на данъчни фактури с невярно съдържание за избягване на заплащане на ДДС и корпоративни данъци.