Говорителят на РБ Петър Москов
Говорителят на РБ Петър Москов / БГНЕС, архив
Поредна идея на Москов падна в съда
92678
Поредна идея на Москов падна в съда
  • Поредна идея на Москов падна в съда
Идеята на бившия здравен министър Петър Москов, според която социолози трябваше да проучват удовлетвореността на пациентите по телефона, няма да се реализира.
 
Причината е, че Върховният административен съд е отменил мярката, заложена от предишното ръководство на здравното министерство. За това информираха от Центъра за защита на правата в здравеопазването, които заедно със сдруженията на джипитата и частните болници атакуваха предложението в съда.
 
Пореден медицински стандарт, предложен от Москов като част от реформата, падна в съда

Идеята на бившия министър Москов предвиждаше, ако в последните три месеца сме били настанени в лечебно заведение, здравната каса да предоставя на определени фирми телефонния ни номер, а те от своя страна да ни звънят и в рамките на пет минути да ни задават въпроси от списък със 117 предварително подготвени.
 
Очакваше се в рамките на една година да бъдат интервюирани около 70 000 души, които са били в общо 337 болници в страната. В зависимост от резултатите от тази анкета, наредбата предвиждаше касата да може да налага санкции, в това число и прекратяване на договори с болници.
 
Според жалбоподателите това третира по неблагоприятен начин, както правата на конфиденциалност на здравната информация на пациентите, така и правата на лечебните заведения, които е можело да бъдат санкционирани без дори да има дефиниция на понятието удовлетвореност.
 
Съдът отмени още един медицински стандарт, предложен от Москов

Пред Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обясни един от основните мотиви, с които съдът е отменил въпросната наредба.
 
Съдът е постановил Министерството на здравеопазването да заплати на жалбоподателите сумата от 400 лева за разноски по делото. Преди месеци тричленен състав на съда отмени наредбата, но решението бе обжалвано от министъра на здравеопазването. Сегашното решение обаче е окончателно.