Вицепрезидентът Маргарита Попова е категорична, че ще остана докрай екип с държавния глава Росен Плевнелиев.

„Най-трудните моменти в президентството са били, когато на всички българи е било трудно - когато няма спокойствие в обществото, когато има вълнения, когато няма политическа стабилност и има напрежение в отношенията между хората", казва през Нова телевизия Маргарита Попова - жената, която познава добре коридорите на властта на бул. „Дондуков" 2.

„С президента Росен Плевнелиев до края ще бъдем екип. С него направихме разделение на властта - всеки пое неговата част от ангажиментите и ги следва. Няма как и не би трябвало да имаме различни позиции, защото президентската институция не прави паралелна външна политика. Дипломацията не е конфронтация. Ние сме тук, за да водим разумна политика", добавя вицепрезидентът.

Запитана дали ще се кандидатира за президент на изборите, които предстоят наесен, тя отвърна: „В момента нямам планове и не мога да кажа дали ще се кандидатирам. Но този мандат доказа, че президентската институция е много необходима".

Попова казва, че е трудно да обясни на внуците си какво работи, защото са малки. Най-голямата от тях обаче вече знае, че е била прокурор и вицепрезидент на държавата.

„В началото на годината намалиха заплатите на всички в институцията. Заплатата ми е като на зам.-председателя на Народното събрание - около 4500 лв., заедно с прослужените години", добави тя.
Безспорно един от скандалите на седмицата беше списъкът с политици и магистрати и техните деца, които са притежавали влогове в КТБ. В него беше замесено и семейството на вицепрезидента Маргарита Попова.

„Имам спестявания, но не ги държа в КТБ", категорична е Попова и отрече синът й или дъщеря й да имат милиони в КТБ.

„Само дъщеря ми има влог в КТБ. Но съм човек, който не се меси в живота на децата си. Какви влогове имат те, не е моя работа. Откъдето и да идва, на лъжата краката са къси. Има кой да съди", коментира тя.


„Едно кафе не съм пила с Делян Пеевски. Не е добре хора като нас в тази институция да провеждаме такива разговори. Не бих искала и не бих допуснала от моята уста да излезе скверна дума за лица, които не познавам", бе категорична Попова.

Запитана относно забраната на Доган и Пеевски да влизат в Турция, тя заяви: „Нямам информация дали това е така. Истина ли е или не. Когато чуя, като човек, че на двама български граждани им се забранява да отидат някъде, това няма как да не буди притеснение. Трябва външно министерство да излезе и да каже за какво става дума. Защото има риск да се получи пробив в националната ни сигурност. Не трябва да се изважда етническа карта. Не трябва да сме наивни и лековерни", каза Попова.

Оценката й за този мандат: „Много се стараем да има стабилност в управлението, затова правителството получава моята похвала. Това обаче трябва да го удържи, но Борисов трябва да намери добрата формула - да внимава с партийните раздори и всеки да бъде поставен, където му е мястото, за да не бъде дискредитиран той или партията ГЕРБ, която е поела най-голямата отговорност върху плещите си".

Попова няма планове да се връща в съдебната система, в която е прекарала 20 години от професионалния си живот. Сега следя какво се случва в прокуратурата и страдам, когато там не се случват хубави неща и ги нападат несправедливо", каза още вицепрезидентът Маргарита Попова.

Източник: Novanews.bg