Мним полицай задигна пари и злато при поредната ало-измама
Мним полицай задигна пари и злато при поредната ало-измама / Dariknews.bg, архив
От полицията предупреждават, че през последните месеци се наблюдава зачестяване на измамните обаждания (ало измами) като основен техен получател са възрастни хора.

Анализите показват, че има ръст на случаите в градовете Варна, София, Пловдив, Бургас и околните населени места, където криминалистите работят приоритетно, независимо, че аналогични престъпления се наблюдават на територията на цялата страна.

Възрастна жена даде крупна сума на ало измамници в Карлово

От сектор „Измами“ отново припомнят, че основните измамни сценарии са добре познати - мними полицаи, лекари, адвокати, роднини звънят на жертвите и възползвайки се от тяхната емоционална нагласа, съобщават разработената схема за съдействие на полицията, помощ на изпаднал в беда или пострадал роднина, последвани от искане на пари и условие за тяхното предоставяне.

Има и по-редки случаи, при които сценарият е за неплатени сметки за ток.

216 предотвратени опита за телефонни измами през миналата година, отчитат от МВР.  Само през първия месец на настоящата 2024 г. техният брой е 39.

Възрастен мъж даде 10 000 лв. на ало измамници в Пловдив

От Главна дирекция "Национална полиция" отново напомнят, че искането на пари по телефона е основен индикатор за измама и съветват:

 
enlightenedЗАТВОРЕТЕ ВЕДНАГА ТЕЛЕФОНА!

enlightenedНЕ ДЕЙСТВАЙТЕ ИМПУЛСИВНО!

enlightenedНЕ СЕ ПРЕДОВЕРЯВАЙТЕ!

enlightenedОПИТАЙТЕ ДА СЕ СВЪРЖEТЕ С ВАШИ БЛИЗКИ!

enlightenedПОДАЙТЕ СИГНАЛ НА ТЕЛ. 112!

enlightenedПри никакви обстоятелства не предоставяйте наличните средства на непознати!

 
МВР