/ iStock/Getty Images
"Служител на районното управление на МВР в Ловеч, е пострадал при залавянето на избягал агресивен пациент на Държавната психиатрична болница в града.

Младеж нападна полицай в гръб в Шумен

Наложило се органите на реда да използват стоп патрони", потвърди директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Милен Маринов. Инцидентът е станал на 4 август, около 14.30 часа на средновековната крепост в града.

Началникът на Първо мъжко отделение в психиатричната болница д-р Катя Едрева обясни, че около 13:15 часа, при смяната на персонала и отваряне на желязната врата, 42-годишният пациент е ударил фелдшера, изблъскал го и избягал.

Въпреки че веднага входовете на болницата са били заключени, той е прескочил оградата. Уведомени са органите на реда и е започнало издирването му. От охраната на крепостта е бил подаден сигнал, че в района има мъж, който се държи непристойно и е без дрехи.

Полицейски патрул на място е предприел действие за установяване и задържане на лицето. Тъй като мъжът е оказал съпротива, се е наложило използването на помощни средства и оръжие със стоп патрони. При сблъсъка от агресивното лице, е пострадал и един от полицаите, който е настанен в ловешката болница за наблюдение, без опасност за живота.

Дядо се сби с полицай, бранейки неприкосновеността на дома си

Простреляният психичноболен е приет в лечебно заведение в Плевен, опериран е и също е без опасност за живота. Маринов уточни, че мъжът е гражданин на Руската федерация, бил служител на руската армия, но има и български документи за самоличност.

Д-р Едрева посочи, че в болницата е постъпил преди шест години от Дом в Елхово, тъй като е бил с тежко агресивно поведение. Към момента на бягството е бил на инжекционна терапия, заради обостреното му състояние.

"Разследването по случая продължава. Образувана е и проверка за действията на полицейските служители на терен", каза още комисар Маринов.
БТА