Полицаите, били младежи, дали обяснения
Полицаите, били младежи, дали обяснения / снимка: БГНЕС, архив

Служителите на Първо РУ, които се проверяват за полицейско насилие, не са отстранени от длъжност. Това каза пред журналисти директорът на СДВР Младен Маринов.

Той уточни, че към тях все още се извършва проверка и евентуално ще бъдат отстранени, ако се образува дисциплинарно производство. Това може да се случи след като от МВР разговарят с пострадалите при ареста. Към момента шестима полицаи са дали обяснения за побоя над младежите, който се е случил в края на миналата година в центъра на София.

Брутален случай на полицейско насилие над младежи (ВИДЕО)

Младен Маринов уточни, че проверката ще обхване и служителите, които са били в районното управление, в което са заведени младежите и всички дежурни.

Полицаите са заявили, че са реагирали на сигнал за скандал, като на мястото първоначално пеша са отишли два патрула. Те са поискали документи за самоличност от пострадалите, но само момчето е представило, а момичето е отказало и казало, че не го носи. Полицаите на място са потърсили чрез дежурния център подкрепа от автопатрул, за да отведат двамата в районното управление и да установят самоличността на момичето. Служителите на МВР са заявили, че двамата арестувани са оказали съпротива, нападали са ги вербално и са нападнали полицейския автомобил.

Заради това им е било образувано досъдебно производство за хулиганска проява на публично място и съпротива. Младен Маринов заяви, че при определяне на вината на всеки полицай ще бъдат взети най-строги мерки по дисциплинарен път и
определи кадрите от инцидента като притеснителни. Маринов добави, че се надява от МВР да стигнат и до автора на клипа, който ще бъде много важен за проверката. Директорът на СВДР посочи, че пострадалите до момента не са подали жалби за случая.

Клипът с полицаите, били младежи, е правен преди Коледа

Главният секретар на МВР Георги Костов призовава хората да подават сигнали своевременно, за да може да се реагира на тях. По повод на видеото, на което се вижда как служители на МВР бият имигранти на границата, Костов заяви, че най-вероятно случаят е отпреди две години. До този извод се е стигнало заради обстоятелството, че заснетите служители са със зимни униформи, а при очевидно хладното време се стига до хипотезата, че става въпрос за есенно-зимен период, каза Костов. По-думите му обаче миналата есен е нямало засилен миграционен натиск, за какъвто говори броят на имигрантите, които се виждат на клипа.

Източник: БТА