Потресаващи кадри на полицейско насилие над момче и момиче бяха разпространени от предаването „Господари на ефира" по Нова телевизия.

Във видеоклипа се вижда как петима униформени спират младата двойка - вероятно почерпена, за проверка на документите на улица „13 март" в центъра на София. Записът е направен от тераса на жилищна кооперация.

След като представят документите си, младежите водят кратък разговор със служителите на МВР. Внезапно един от тях удря шамар на момчето. По адрес на момичето пък полицаите започват да сипят обиди и псувни. След като тя им отвръща, няколко униформени се нахвърлят върху нея. Тя пада на земята и единият я рита. После я блъскат в паркирана кола и я тръшват на земята. Закопчават я с белезници и със сила я вкарват в служебния си автомобил.

През това време момчето умолява полицаите да не бият приятелката му и получава още един удар от двамата пазители на реда, които го държат.

„Законът за полицията позволява да се употреби насилие при съпротива, но в случая няма съпротива и насилието не е свързано със законни действия на полицията", коментира в студиото на „Здравей, България" адвокат Марин Марковски.

„В случая има извършени престъпления от полицаите, има нанасяне на лека телесна повреда, има елемент на обида с действие, защото не може при липса на съпротива да слагаш белезници", подчерта той. „Когато някой обиди полицай, редно е той да маркира това в докладната записка и да го даде на прокурор за обида на длъжностно лице", заяви адвокат Марковски.

„Не бива да се обобщава работата на полицията, но не може хората на закона да извършват престъпления, мярката толкова е надхвърлена, че стига до престъпление. Вече се знае кои са, никаква трудност не е да се разбере кои са те", добави той.

Източник: Novanews.bg