Подписват договора за „Българския Лувър”
Подписват договора за „Българския Лувър” / Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова

Министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще подпишат договор за безвъзмездна финансова помощ за изграждане на Национален музеен комплекс, съобщи пресцентърът на Министерството на културата /МК/.
    
Финансирането е по направлението "Подкрепа за осигуряване на подходяща и ефективна държавна културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали". Средствата -  27 251 872 лева, ще бъдат предоставени от оперативната програма "Регионално развитие" по проекта "Национален музеен комплекс". Бенефициент е МК.
    
Бъдещият Национален музеен комплекс, наричан разговорно  "Българския Лувър", ще се намира в сградите на кв. 500 в София. С решение на Министерския съвет в кв. 500 ще бъде изграден новият български Музеен център. Комплексът ще има големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, модерни фондохранилища и реставрационни ателиета. Вътрешният двор на кв. 500 ще се преустрои в скулптурен център, се посочва в съобщението.    
  
Отбелязва се, че кв. 500 включва комплекс от сгради, собственост на МK, в площта между бул. "В. Левски" и улиците "Московска", "19 февруари" и "Оборище". Там сега са разположени Националната галерия за чуждестранно изкуство и изградените нови хранилища за фонда на Националната художествена галерия.