Подписваме още споразумения със САЩ за базите
Подписваме още споразумения със САЩ за базите / netinfo

Министерският съвет възложи на Министерството на отбраната общото ръководство и организацията на преговорите за допълнителните споразумения към българско-американското споразумение за сътрудничество във военната област.

Споразумението е от 28 април 2006 година и предвижда български и американски военни да използват заедно за обучение и подобряване на оперативната съвместимост полигона Ново Село и базите Безмер и Граф Игнатиево.

Споразумението беше одобрено от парламента и влезе в сила, но за да заработи на практика трябва да бъдат подписани допълнителни споразумения по разпоредбите му.

Правителството реши да бъде създадена междуведомствена група за изготвяне на тези споразумения.

Ще бъдат създадени и експертни групи, които ще работят по всеки един от документите.

Министерството на отбраната е водещо ведомство за изготвяне на проектите, свързани с предварителното разполагане на военно оборудване, припаси и материали; присъствие на американски сили и функционални отношения между командирите; движението на превозни средства; дейности по обслужване на силите и др.

Финансовото министерство ще ръководи групата за споразумение за освобождаване от данъци за официални и лични нужди, за внос и износ за официални нужди и за митническите процедури.

МОСВ ще ръководи подготовката по споразумението за опазване на околната среда.

Министерството на икономиката ще бъде начело на групата, която ще се занимава с процедурите по сключване на договори, а МТСП ще отговаря за трудово-правните взаимоотношения.