Подготвени ли са институциите за задаващите се сняг и студ?
Подготвени ли са институциите за задаващите се сняг и студ? / снимка, архив: DarikNews.bg, Дарик-Бургас
Подготвени ли са институциите за задаващите се сняг и студ?
91962
Подготвени ли са институциите за задаващите се сняг и студ?
  • Подготвени ли са институциите за задаващите се сняг и студ?

Ограничаване на пътуванията в Североизточна България в следващите дни. Около този призив се обединиха от Националния кризисен щаб, който беше спешно свикан заради очакваните лоши атмосферни условия у нас. Възможно е да се утежни обстановката в Смолян и Пазарджик, каза вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова.

Иде три пъти повече сняг, отколкото преди Нова година (ВИДЕО)

Прогнозира се интензивно снегонавяване в Северна България, където се очаква преспите да достигнат височина над метър. При тези случаи и при видимост под 10 метра ще бъдат затваряни пътища.

МВР: Не предприемайте пътувания от 5 до 7 януари, ако не са крайно наложителни

От вчера до днес усилията на властите са насочени основно към организация на наличната техника, която да е на разположение, ако в следващите дни възникнат кризисни ситуации, увери вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова.

"Хората ще бъдат информирани за развитието на метеорологичната обстановка и ще даваме указания за тяхното поведение в тази ситуация, защото опитът ни от последните случаи показва, че това е една от ефективните мерки за справяне с трудностите", каза Бъчварова.

Пристанищата имат готовност да подпомагат с допълнителна техника, обясни министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски. По думите му мобилните оператори са направили всичко възможно в населените места да нямат проблеми с комуникацията. Той е получил потвърждение от мобилните оператори, че са дублирани всички батерии на техните станции, допълнително са осигурени агрегати на дизелово гориво със съответните химикали, за да не замръзва дизелът и ще бъдат заредени.

Борисов: Искам ДАИ да присъства навсякъде, да следят ТИР-овете

Според последната информация от БАН в следващите дни се очакват валежи в цялата страна, като по-интензивни те ще бъдат в Северна България, където снегът може да достигне и до над метър. От КАТ и АПИ препоръчват хората да не пътуват в Североизточна България.

Съвети за безопасно пътуване при усложнена зимна обстановка

Те ще контролират трафика на камиони, като призивът от четвъртък до неделя това да става само по неотложност и при много добра подготовка за тежки пътни условия.

Учениците във ваканция до 9 януари заради грипната епидемия

От АПИ обясниха, че на 650 места ще бъдат разположени около 3000 почистващи машини. Още от сряда вечерта започва обработката на магистралите и първокласните пътища срещу заледяване.