Снимки в социалните мрежи се използват за измами
Снимки на млада дама с хиляди последователи в социалните мрежи се оказаха във фалшива платформа за криптовалути, разбраха от NOVA. Оказва се, че това не е прецедент - всеки месец в отдела по киберпрестъпност в ГДБОП получават десетки подобни сигнали.

Преди седмица Гергана Паунова получава съобщение – че снимките ѝ се използват за реклама без изобщо да подозира за това. „Под различно име. Дори професията ми е различна. Представено е, че съм от Добрич, а аз съм от София”, разказва тя.

Гергана е студентка и стюардеса. Има над 40 хиляди последователи в Instagram. Според рекламите обаче тя се казва Елена и е вече бивша чистачка, защото едно решение е променило живота ѝ. “Aгитирам хората да инвестират, в това, в което съм инвестирала аз, за да спечелят въпросните 1 млн. евро. Kазват, че съм и милионерка. Аз не съм и милионерка. Даже милионерка в евро”, твърди Гергана.  

Началникът на отдела по киберпрестъпност в ГДБОП – комисар Владимир Димитров направи проверка по сигнала. Оказва се, че рекламата е на измамна платформа с криптовалута.

„Имаше множество публикации в интернет, че тази платформа е свързана с измама”, заяви комисар Димитров.

Те получават до 10 подобни сигнала месечно. А обикновено, за да работи този тип измама се избират снимки на млади, красиви и атрактивни личности. „Всичко е насочено към това да покаже как добре изглеждаща дама до един момент е имала нормален живот, но след инвестиране в определена платформа бързо е натрупала финансови средства и вече се наслаждава на охолен живот”, посочва комисар Димитров.

Разкриването на извършителите е трудно. Често дори невъзможно. Разследванията могат да продължат месеци наред. „На практика, когато започнем едно разследване, установяваме, че парите са изпратени в друга държава, друг континент”, твърди той.

Затова съветите на специалистите са - да не се подвеждаме по гръмки заглавия и да проверяваме информацията преди да инвестираме. „Ако е скоро създадена в близките месец-два във времето, това е категоричен индикатор, че тази платформа е измамна”, категоричен е комисар Димитров.

Гергана вече е подала жалба в ГДБОП, че снимките ѝ са използвани за компютърна измама. И се надява лицето ѝ да не бъде свързвано с фалшиви обещания.
NOVA