/ БГНЕС
На 90 години ни напусна маестро Борислав Иванов.

"Името на доайенът на българските диригенти е тясно свързано с творческия път на Опера Пловдив като неин директор цели 15 години и на Верди фестивал на Античния театър! Изпращаме го с преклонение, обич и дълбока тъга! Поклон!", съобщиха от Пловдивската опера.

Опера Пловдив ще посвети гала-концерта "Най-големите опери на Верди" на 5 февруари в памет на маестро Иванов.

На 24.01 от 10 часа във фоайето на Дом на културата в Пловдив ще бъде поставена възпоменателна книга, в която почитатели, колеги и приятели на големия диригент да оставят своите послания.

Борислав Иванов завършва Първа мъжка гимназия и като частен ученик с цигулка и пиано новосформираното Музикално училище във Варна. След дипломирането си в първия диригентски клас на Държавната Консерватория, дирижира в различни градове, а във Варна дебютира с операта „Имало едно време“ на Парашкев Хаджиев, с когото го свързва дългогодишно творческо сътрудничество.

За Борислав Иванов ласкаво се изказват световни музикални авторитети като композиторът Арам Хачатурян и диригентът Курт Мазур, режисьорът Валтер Фелзенщайн го кани на стаж в Комише Опер в Берлин, а Херберт фон Караян характеризира дарбата му с думите: „Борислав Иванов притежава голяма музикалност. Неговата мануална техника се отличава с прецизност, яснота, сигурност и рутина и това му позволява да интерпретира с голяма изразна сила”. Ученикът на Караян е поканен да дирижира Симфоничния оркестър на Берлин, на който става и Генерален музикален директор в продължение на цели 40 сезона.

Като диригент с богат репертоар и директор на оперните театри във Варна и Пловдив, на ММФ „Варненско лято“ и редица други фестивали и музикални институции, Борислав Иванов има огромни заслуги за утвърждаване на българската музикална култура и българските оперни гласове на световния подиум. С тях и със солисти от цял свят гастролира многократно в Испания, Италия, Германия, Полша, Русия, Египет, Франция, Белгия, Турция и др. Дирижира над 3500 спектакъла на 4 континента и 65 сезона стои с неизменен успех на диригентския пулт. Доказан творец от световен ранг, Маестро Иванов е носител на многобройни отличия, сред които: Почетен кръст за заслуги към културата, първа степен, от Президента на ФРГ Рихард фон Вайцзекер; Орден „Кирил и Методий“, Почетен знак на Пловдив и Варна, Почетен гражданин на Варна, Награда „Варна“; „Златен век“ от Министерство на културата; „Златно перо“ на Европейския музикален фестивал и др.
БГНЕС