По 100 души на нощ преминават през единствения спешен кабинет по уши, нос и гърло в столицата
По 100 души на нощ преминават през единствения спешен кабинет по уши, нос и гърло в столицата / снимка: sxc.hu
По 100 души на нощ преминават през единствения спешен кабинет по уши, нос и гърло в столицата
69758
По 100 души на нощ преминават през единствения спешен кабинет по уши, нос и гърло в столицата
  • По 100 души на нощ преминават през единствения спешен кабинет по уши, нос и гърло в столицата

София и повечето градове от Северозападна и Югозападна България нощно време се обслужват от един-единствен спешен кабинет по уши, нос и гърло. Той се намира в столичната болница „Царица Йоанна", известна още като ИСУЛ, и за всяко дежурство оказва помощ на повече от 95 души.

По норматив на всеки от пациентите, потърсили спешна помощ в него, трябва да бъдат отделени по 20 минути за преглед. Когато за една нощ обаче преминават около 100 души, се оказва, че максималното време, което може да бъде отделено за всеки от потърсилите помощ, е под 5 минути.

Това разказа един от най-добрите лекари в специалност „уши, нос и гърло" проф. Иван Ценев. В интервю за предаването „Най-добрите лекари" специалистът, който ръководи Клиниката по уши, нос и гърло в болницата, посочи, че необходимостта от създаването на втори спешен кабинет на територията на София е огромна.

Да преглеждаш по 100 души на смяна проф. Ценев описа като „убийствено натоварване", лишено от всякаква добра лекарска практика.

Многократно специалистите са сигнализирали, че единственият спешен кабинет по уши, нос и гърло не може да поеме огромният капацитет от пациенти и изнемогва. Втори обаче, така и не бива открит, разказва проф. Ценев: „Столицата е 2 милиона, не може с един кабинет. Да преглеждаме по 90 души на нощ, това е убийствено. Никаква добра лекарска практика няма. Това е само отбиване на номер. 95 човека, само „добър ден" да има кажем, без да ги прегеждат. Нормативът е 20 минути на пациент. 95 души разделете ми на 12 часа, ами няма и 2 минути на пациент".

В столицата има и други спешни кабинети, повечето частни, но те или не разполагат с необходимите специалисти по уши, нос и гърло, или не работят нощем, подчерта още оториноларингологът.

Според него заради множеството закани и заплахи от страна на пациентите, които се струпват пред вратата на кабинета в ИСУЛ, е необходима и полицейска охрана.

„Има много бабаити, които смятат, че докторът е длъжен едва ли не да лази покрай тях. Не мога да разбера какво стана с българския народ. Те не мислят, че може да се умира. Ами умира се. Бият се, заканват се. Искат да бият колегите. Нашите портиери са, за да те упътят къде да отидеш. Той е възрастен човек. Трябва да ни се даде полицай, да имаме регистратор, да се регистрира пациентът, да го прегледат, изписва му се лекарство и си отива. Сега докторът трябва всичко сам да върши", добави още проф. Иван Ценев.