Плевнелиев: Съдът на ЕС е призван да бъде гарант за стабилността
Плевнелиев: Съдът на ЕС е призван да бъде гарант за стабилността / www.president.bg

В условията на криза усилията на Съда на ЕС за изграждането на по-интегриран и по-силен Европейски съюз са от ключово значение за европейските страни. Днес Съдът е призван да остане гарант за стабилността и европейската интеграция. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който прие на „Дондуков" 2 делегация на Съда на Европейския съюз, която е на официално посещение у нас по покана на Върховния касационен съд.

Държавният глава подчерта по време на срещата, че ЕС е основан върху споделените ценности и общите правила, които обединяват всички страни-членки. „Затова България има огромен интерес да задълбочи сътрудничеството си с институцията, която следи за спазването на тези правила и е залог за успеха на европейския модел на интеграция", заяви държавният глава.

Росен Плевнелиев увери 17-членната делегация, че страната ни, в тясно сътрудничество със Съда на ЕС, ще продължи стриктно да прилага разпоредбите на европейското законодателство. „България е особено активна като страна-член на ЕС и от присъединяването си към Съюза през 2007 г. е внесла над 60 преюдициални запитвания в Съда по отношение на еднаквото правоприлагане и тълкуване на европейското законодателство", отбеляза председателят на институцията Василиос Скурис.

Той оцени високо работата на българския представител в Съда Александър Арабаджиев, както и сътрудничеството на институцията с българските съдилища. Василиос Скурис запозна българския държавен глава с реформите, които Съдът на ЕС провежда през последното десетилетие във връзка с разширяването на Съюза и предстоящото присъединяване на Хърватия.

Необходимостта да бъдат запазени оптимизмът и мотивацията на европейските лидери да работят за по-тясна интеграция в името на общото бъдеще на европейските страни също беше подчертано от Василиос Скурис. В тази връзка председателят на Съда отбеляза значението на изказването на българския президент на Европейската конференция „Състоянието на съюза", която се проведе в началото на месец май във Флоренция.

Росен Плевнелиев отново подчерта, че кризата, пред която е изправен днес ЕС, е повод още веднъж да бъдат отхвърлени популизмът и антиевропейската реторика. „Днес европейските страни отново трябва да подчертаят, че имат потенциал и могат да действат заедно и да намират решения на своите проблеми като общност", заяви президентът Плевнелиев.

По време на посещението си у нас делегацията на Съда на ЕС ще се срещне с членовете на Конституционния съд и ще изнесе лекция пред студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски".