Въпреки обещанията, все още не е възможно да се плащат битови сметки с ваучери за храна. Това установи проверка на NOVA. Идеята на правителството беше още от началото на април хората, които получават ваучери за храна от работодателите си, да могат да покриват с тях и комунални услуги.

Доскоро Юлиян Георгиев получава всеки месец 60 лева върху заплатата си под формата на ваучери за храна. От началото на април той и колегите му от градския транспорт във Варна вече взимат максималните 200 лева, разрешени от правителството. Освен за трапезата, Юлиян признава, че със сигурност би използвал ваучерите и за сметки. 

На този етап, обаче, той не може да плати тока си с купон от работодателя. Причините са административни, обясняват от Асоциацията на операторите на ваучерите за храна в България. 

Таня Обущарова обясни, че трябва да се сключат договори с всеки един доставчик на комунални услуги, или пък с третото лице, което е посредник или каса, където може да се плащат битовите сметки. Управляващите успокоиха, че се водят активни преговори в тази посока, а надеждите са скоро тази мярка да заработи.

„Ако към момента доставчик на тази услуга не покрива въпросните допълнителни контрагенти, служителите не би трябвало да се притесняват за това, че ще загубят лимита на своите ваучери, защото те биха могли да се ползват 100% за храна”, каза Венко Сабрутев от „Продължаваме Промяната”.

Над половин милион българи получават ваучери от своите работодатели. Данните на бранша сочат, че с вдигането на лимита на ваучерите на 200 лева, интересът е скочил рязко. „По наши изчисления над 200 хиляди служители получават вече по-висока сума, но това не означава, че те получават задължително 200 лева – максимума. Може да получават 100-120 лв.”, каза Обущарова.

Очакванията са след актуализацията на бюджета проблемът с ваучерите и битовите сметки да бъде решен - тоест, след 1 юли. Към момента се водят и преговори за тяхното дигитализиране, за да може да се покриват и онлайн плащания.
nova.bg