винетки
винетки / БГНЕС

Въвеждане на тримесечна винетка за леки автомобили, предлага Регионалното министерство. Новата винетка ще струва 54 лева и ако бъде приета, ще стане достъпна от 1 януари 2018-а година. Същевременно се предлага годишните винетки за всички категории автомобили вече да важат от датата на закупуване, а не както е в момента – в рамките само на календарната година.

Прогноза: Приходите от винетки ще се увеличат с 20 милиона към края на годината

Проектът за изменение на Наредбата за условията и реда за събиране на пътните такси е публикуван на сайта на Регионалното министерство. Наредбата е предоставена за обществено обсъждане до края на ноември и ще бъде гласувана от Министерския съвет през декември. Ако бъде приета новата винетка ще влезе в сила от 1 януари 2018 г.

Друга предложена промяна е годишната винетка за всички категории автомобили вече да важи от датата на закупуване, а не за календарна година. В момента, ако закупите годишна винетка на 30 декември, тя ще важи само ден – до края на годината.

Ще поскъпнат еднодневните винетки за товарни автомобили

Няма промяна в цената на останалите винетки за автомобилите до 3,5 тона. Те остават както следва – 97 лева за годишна винетка, 30 лева за месечна и 15 лева за седмична.