Пирински и Бъсеску обсъдиха процесите в Югоизточна Европа
Пирински и Бъсеску обсъдиха процесите в Югоизточна Европа / снимка: Sofia Photo Agency

Румъния предлага на България да работят заедно в областта на развитието на инфраструктурните връзки в района на Дунав. Това съобщи председателят на Народното събрание Георги Пирински, който беше на официално посещение в съседната държава по покана на председателя на румънския сенат. При визитата си той се срещна и с президента Траян Бъсеску, който очерта вижданията на Румъния за развитието на трасето,свързващо Северно и Черно море, явно ангажиращо Дунав. Румънската страна вече разработва предложения, които да представи пред европейските институции.

Процесите в Югоизточна Европа са били друга тема на разговор между Пирински и Бъсеску. Те са споделили, че са необходими усилия на европейско равнище за развитие в Косово, което да бъде в полза на стабилността, на реалното ангажиране за спазване правата на всички жители на новата държава. Румънският президент е потвърдил намерението на страната си да участва със свои представители и контингент в Европейската мисия в Косово.

На среща с кметовете на Гюргево и Русе Лучиян Илиеску и Божидар Йотов Георги Пирински пое и ангажимент да провери защо не се вземат мерки за премахването на таксите на Дунав мост, за да се улесни преминаването на границата. На общинско ниво проблемът е решен, очаква се реакция на държавата, заявиха кметовете.