Кирил Петков
Кирил Петков / БТА
"Военно разузнаване" са поели българските моряци, след като са получили прозорец от час и половина от проруските сепаратисти
Още днес предложението за разплащане на 50% с пътните фирми ще бъде внесено наново. Най-смисленото е хем пътищата да се ремонтират веднага, хем да не се харчат на тъмно. Няма разцепление в коалицията, но сме обещали на нашите избиратели да работим принципно и прозрачно. Мантрата „стабилност на всяка цена“ не е при нас. Стабилност за нас означава спазване на принципите, които сме обещали. Това заяви премиерът Кирил Петков,  който е на посещение в "Мини Марица-изток" в Раднево.

Петков коментира и сагата с българските моряци на "Царевна" край Мариупол.

Стресиран моряк предизвикал неочакваната развръзка на евакуацията от „Царевна“


"През цялото време поддържахме връзка с капитана на българския кораб. Три пъти бяхме в готовност да ги изкараме от кораба, говорихме и с руската, и с украинската страна, за да използваме прозореца, в който се успокои боя. Когато един от моряците е отишъл до до руската част - дадоха ни прозорец от час и половина и веднага го съгласувах с "Военно разузнаване", те ги поеха оттам. Хората са в абсолютна безопасност. МВнР вече е в директна връзка и координираме логистичната задача да ги върнем. Моята прогноза е, че те ще могат да се върнат още в понеделник", заяви Петков по отношение на сагата с моряците ни край Мариупол.

Управляващи и опозиция решават дали Каримански да оглави БНБ

Министър-председателят опроверга информацията за подписан документ от българска страна със Северна Македония. "Аз отивам, за да покажа силната задача на правителството българската общност в Северна Македония да бъде подкрепена. Вярвам, че правителството на Северна Македония също осъзнава, че за нас това е приоритет. Утре ще бъдем от толкова различни партии там показва една подкрепа за българската общност там", посочи той.

МВнР: Предложенията на РСМ са неприемливи, разговорите трябва да продължат

Петков коментира и коалиционните търкания по отношения на избора на нов управител на Българската народна банка (БНБ).

"За нас не беше добра стъпка, когато няма обединение около една личност. Много по-смислено и разумно беше всеки да направи крачка назад - не бързаме за никъде, сегашният гуверньор (управителят на БНБ Димитър Радев - бел. ред.) може да остане там още време. Но една от коалиционните партии ("Има такъв народ" - бел. ред.) реши, че на всяка цена този избор трябва да се случи. Моето е очакване е, че тази кандидатура (на Любомир Каримански от ИТН - бел. ред.) най-вероятно няма да бъде подкрепена. Тогава всички можем да седнем спокойно и да обсъдим една обща кандидатура", заяви той.

"Предложихме, че оттук насетне за всяка една кандидатура, ако три от четирите не одобряват дадена личност, всяка една от коалиционните партии да си оттегли кандидатурата и да имаме някакво правило за такъв тип ситуация. Надявам се, че всички сме се научили урока от този казус. Подобно поведение - един човек за дадена позиция на всяка цена - не е най-конструктивното в случая", подчерта министър-председателят.

"Комплекс "Марица" е много важен за нас. В Плана за възстановяване и развитие ние защитихме възможността да не се затварят капацитети на енергопроизводителите, които са на база въглища. Това беше голяма победа за нас и сега трябва да помислим как енергийният преход да продължава, знаейки, че най-важното за България е независима енергийни доставчици. Трябва да имаме стратегия към преминаване към Зеления преход, просто не трябва да се случва до 2026 година", коментира темата с въглищните мощности у нас.