Любомир Каримански (Има такъв народ) остана единственият кандидат за нов управител на Българската народна банка (БНБ)
Любомир Каримански (Има такъв народ) остана единственият кандидат за нов управител на Българската народна банка (БНБ) / БТА
Управляващи и опозиция спорят за избора на нов гуверньор на БНБ.

„Тези, които бяха в предните два парламента знаят, как господин Каримански преправяше почти целия бюджет, за да не направим някоя глупост в НС с необмислени предложения. Той има опит в банковата сфера. Бил е в български и чужди банки. Кандидатът е професионалист и е показал пред очите ви, какво може“, похвали го Тошко Йорданов от ИТН, цитиран от БГНЕС.

„Трябва да се извините на двама човека в тази зала. Единият е Гюров, защото вие позволихте той да бъде унижаван, защото 20 дни в първата процедура не се сетихте за неговата блестяща кандидатура. Вторият човек е господин Каримански, защото си позволихте същото. Това ще бъде върховна демонстрация, как коалицията не може да вземе решение“, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Тома Биков за Каримански: Ще видим дали ПП отново ще демонстрира двоен стандарт

От "Възраждане" са твърдо против приемането на еврото, то ще лиши от смисъл позицията за шеф на БНБ, казват те.

„Всяка една партия трябва да има точна позиция. От няколко години всички политически партии засвидетелстват своята евроатлантическа преданост, влизане в Еврозоната. При положение, че България приеме еврото, то позицията за шеф на БНБ става почти излишна. Ние сме против въвеждането на еврото. Това е една от изключително тежките теми в нашето общество. Към момента обсъждаме кандидатура за гуверньор на БНБ. Не е нормално цял живот да си в реалния бизнес да си за влизане в Еврозоната“, каза Цончо Ганев от Възраждане.

ГЕРБ нямало да подкрепи Гюров, защото е бил предложение на "Продължаваме промяната".

„По принцип това не е правилната концепция. Не трябваше да се посочва политическа фигура. Първо Каримански беше атакуван остро от "Продължаваме промяната" и то атакуван на морална почва. Всяка такава атака е спекулативна. Ние няма да си позволим да обидим никого, но ще разгледаме процедурата от политическа позиция. Нямаше да подкрепим Гюров, защото беше предложение на "Продължаваме промяната". Само преди месец нашият лидер беше арестуван по поръчка на Кирил Петков, като с това нашият диалог с тях е приключил“, заяви Тома Биков от ГЕРБ.