учител
учител / iStock/Getty Images
Има пет варианта за продължаване на образователните дейности в училищата след 18 януари, заявява във Facebook Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/, който е и директор на столичното 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов".

Най-лошият сценарий е, ако учениците от начален етап си останат вкъщи, ако обстановката се влоши, посочва Стаматов пред "24 часа".

Според него, ако 1/5 от учителите се ваксинират, възстановяването на присъственото обучение ще е много по-безопасно.На 4 януари, когато учениците от първи до четвърти клас в страната се върнаха към присъствено обучение в училищата, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че ако обстановката с коронавируса се подобри, ще има възможност от 18 януари да се завърнат поетапно в училищата и учениците от пети до 12-и клас - чрез редуване на класовете и паралелките.

Преди седмица министър Вълчев каза, че се правят списъци за ваксинирането на учителите срещу COVID-19, като общо 90 000 са педагогическите специалисти в страната, с директорите, заместник-директорите, логопедите, психолозите и педагогическите съветници.