/ БГНЕС
"Надявам се да не са толкова големи екологичните щети. Шламохранилището е на завода в Перник, през последните години е имало 10-15 предписания какво да се направи и как да се направи", заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров в Перник.

БГНЕС

"Трябва да си укрепят бреговете на хранилището, да го ползват за извънреден режим, докато си оправят другото хранилище", добави Димитров. "На този етап, за да няма отпадъци, Топлофикация ще преминат на газ в извънреден режим, ще издадем и съответните предписания", каза още Димитров.

Но това е решение, ако нямаха газ в котела, какво правим? За да не спре градът да получава топла вода, трябва да работи заводът. Заводът ако работи с това шламохранилище, означава пак да тече вода докато не се укрепи. 

БГНЕС

"Добре е, че в завода има газов котел, ще преминат на газов котел, може цената да е малко по-висока, но и въздухът ще бъде чист, а и градът ще има топла вода. Нали все пак трябва да се погрижим за перничани", добави още Димитров.

Той каза още, че ще има санкции, каквито са предвидени в закона. Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че сигналът за инцидента е получен сутринта към 9:15 часа за наводнение в някои къщи на квартала.

Скъсала се е дигата на шламохранилището в Перник, има евакуирани (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Благодаря за бързата реакция на областния управител, на кмета, на пожарна безопасност, на полицията, които предприеха незабавни действия. Към момента течът е спрян, предстои укрепване.

Това хранилище към момента се вижда, че е достигнало капацитет вероятно над 100%, което означава, че ако продължи по този начин и има и валежи, това може да създаде същата опасност след няколко дни. Затова единственото решение в момента е да се работи на газ, за да нямаме повече отпадъци, за да не се стига до такива инциденти", заяви министър Караниколов.

БГНЕС

Следствието е тук, органите на реда са тук. В момента ще извършат анализ защо не е осъществяван контрол най-малко по отношение на това да се наблюдава това състояние, защото няма как да е станало от днес за днес сутринта.

"Вероятно е имало някакво оттичане и съответно ще се предприемат действия към собствениците или лицата, които са отговаряли за състоянието на това съоръжение. Освен това и РИОСВ са тук, които сега ще направят анализ, тъй като тази вода слиза надолу, включително и към реката, за да видим какво евентуално е замърсяването и какви действия да предприемем", каза Караниколов.

БГНЕС

"Вероятно тук отново ще се носи отговорност от тези, които са допуснали това състояние", допълни той. Караниколов каза, че към момента няма опасност за населението. "Спряно е, ще бъде наблюдавано, сега започваме и процес по укрепване, то ще бъде за сметка на собственика", каза още Караниколов.

БГНЕС

Кметът на Перник Станислав Владимиров обясни, че след като е получил сигнала сутринта, веднага се е обадил и на премиера Борисов, който е изпратил трима министри на място. Видяхте, вече стенат е укрепена, няма разлив на вода.

"Цялата налична техника, с която разполагат фирмите на територията на общината е тук. Виждате какво огромно количество камъни и инертни материали се изсипва, стената ще бъде допълнително укрепена. Това хранилище трябва да бъде затворено и рекултивирано, така че това са следващите стъпки", добави кметът на Перник.

БГНЕС

"Евакуирахме превантивно хора в долната част на квартал „Калкас“, затворен беше пътят София-Кюстендил", добави Владимиров и подчерта, че е видимо, че това шламохранилище трябва да бъде затворено.

Вътрешният министър Младен Маринов добави, че дигата вече е укрепена, но предстои да се укрепи още, за да не се повтори случаят. Уведомен е главният прокурор, който разпореди започването на следствени действия.

БГНЕС

"Те ще започнат с оглед и ще преминат към проверка на документацията. Колегите ще останат на място до пълно ликвидиране на последствията и заплахата за местното население", добави още Маринов.

Припомняме, че днес няколко блока в квартал „Калкас“ на Перник бяха евакуирани заради скъсана дига на местното шламохранилище. Там се депонира най-фината прах след преработката на въглищата от ТЕЦ “Република”. Водата заля местното футболно игрище, но течът беше овладян и не се наложи по-голяма евакуация на населението.
БГНЕС