Скъсала се е дигата на шламохранилището на ТЕЦ "Република" в Перник. Пред NOVA кметът на града Станислав Владимиров потвърди за инцидента. 

Жителите на Драгичево на протест, отново останаха без вода

Градоначалникът допълни, че няма пострадали хора и сгради. Евакуирани са всички къщи, както и блоковете от ниската част на кв. „Калкас”.

БГНЕС

БГНЕС

В случай, че се стигне до заливане на къщи Владимиров посочи, че евакуираните могат да бъдат настанени в резервни жилища.

БГНЕС

Кметът на града обясни, че е създадена организация и цялата налична техника на територията на общината е изпратена на мястото на инцидента.

БГНЕС

„Проведох разговори и с премиера Борисов. Той изпрати на терен министрите Младен Маринов, Емил Димитров и Емил Караниколов”, добави Владимиров. Директорът на „Топлофикация-Перник” инж. Любомир Спасов също коментира ситуацията.

БГНЕС

БГНЕС

„Първоначално мислехме, че аварията е вследствие на дъждовната вода, която е преляла над дигата и е отмила част от нея. Сега обаче се убеждаваме, че е имало проблем някъде в дълбочина, който е работил дълго време”, каза той. 

БГНЕС

„Извършваме денонощен обход. До 8;00 часа сутринта нямахме никакви индикации, че нещо може да се случи. Екипите ни запушиха пробива, спряхме теча на вода. Сега възстановяваме целостта на дигата. За момента ситуацията е овладяна”, разясни още Спасов.

Положени са първите 4,4 км водопровод по безизкопна технология в Перник

Временно движението от 78-ми км до 86-ти км по път I-6 София-Перник в участъка от п.в. "Марина Бара" до п.в. "Църква" се ограничава поради опасност от наводняване на платното за движение. Въведен е обходен маршрут през Перник. Движението се регулира от "Пътна полиция", информират от АПИ.

БГНЕС

БГНЕС

Междувременно, Районна прокуратура-Пeрник започва разследване във връзка със скъсването на дига на шламохранилище в града.

БГНЕС

БГНЕС

Незабавно след постъпването на сигнала за аварията, административните ръководители на окръжната и районната прокуратури в Перник са се отправили към местопроизшествието, съобщиха от прокуратурата.
 
БГНЕС

БГНЕС

Към мястото пътува и дежурен екип от следователи от Националната следствена служба, които ще извършат оглед. Досъдебното производство ще бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-София.
nova.bg