Партиите да представят регистър на членовете си, обсъжда БСП
Партиите да представят регистър на членовете си, обсъжда БСП / снимкa: БГНЕС

Всяка партия да представя регистър на членовете си, който да доказва, че формацията поддържа изискваната от закона членска маса. Това предвиждат предложения за промени в Закона за политическите партии, които предстои да бъдат обсъдени на заседанието на Висшия съвет на БСП. Социалистите дискутират новата програма на партията.

Всяка партия да регистрира свои териториални структури е едно от изискванията, записани в позицията на Висшия съвет на БСП. Социалистите обмислят и въвеждане на по-висок праг за регистрация на избори на предизборни коалиции. Една от идеите е този праг да бъде шест процента, за да не се увеличи участието на партии-фантоми.

В публичния регистър заверения и участия в избори на партии, които имат публично и прозрачно финансиране са другите предложение на социалистите и предстои да бъдат одобрени от соцпленума. Сред изводите от документа на Висшия съвет е посочено, че непрекъснатото увеличение на броя на политическите партии, които в момента са около 400, не укрепва, а точно обратното – руши политическата система.

Заседанието на Висшия съвет на БСП закъсня с близо час заради проблеми с озвучителната техника в кино салона на „Позитано” 20.