парламент депутати
парламент депутати / БГНЕС
Президентът ще бъде рекордьор, заключиха от мнозинството
Още на старта на новата сесия депутатите преодоляха 19-то поред вето на президента Румен Радев, този път наложено заради цивилния шеф на военното разузнаване. 

Със 134 "за", 57 "против" и 6 "въздържали се" гласа парламентът отново прие промените в Закона за военното разузнаване, с които се дава възможност и цивилно лице да може да оглавява Служба "Военна информация". Според държавния глава Румен Радев обаче това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили.

Създава се риск от нарушаване на принципите на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност и на политическия неутралитет, пише в мотивите на президента.

Промените в закона за военното разузнаване отново на дневен ред

От БСП застанаха зад аргументите на Румен Радев. Соцдепутатът Николай Цонков настоя, че службата трябва да бъде оглавена от военнослужещ, който ще има определена подготовка и експертиза.

"Сигурни ли сме, че това цивилно лице няма да обслужва и частни интереси, ако е парашутист?", запита Цонков.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък репликира, че ако някой иска да овладее някоя служба, не е толкова трудно да намери кандидат с пагон. Цонков отвърна, че това показва, че всеки се занимава с това, което не му е работа, и предложи и в аптеките да не работят фармацевти.

"Военното разунанване е в Топ 1, то е в състояние на война непрекъснато", включи се в дебата и съпартиецът му Димитър Стоянов.

От името на мнозинството контрира депутатът от ВМРО Милен Михов, който е и член на комисията по отбрана в парламента.

"Не е важно какъв цвят е котката, а да лови мишки! Няма забрана началникът на службата "Военна информация" да бъде военен, а че може да бъде и цивилен гражданин", уточни депутатът от "Обединени патриоти" Милен Михов, член и на комисията по отбрана.

Той не пропусна да отбележи и че това е 19-тото вето на президента и добави, че скоро очаква и юбилейното 20-то вето на държавния глава.

Президентът наложи вето върху промените в Закона за военното разузнаване

"Президентът Радев използва своето конституционно право в твърде голям размер. И това е негово право. Очевидно президентът ще бъде рекордьор", отбеляза Михов.

По време на дебата лидерът на "Атака" пък не пропусна да нападне министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

"При управлението на министъра на отбраната Каракачанов военното разузнаване е пред фалит, пред срив. Същият този министър даде с лека ръка 2 млрд., за да купува чертежи, на които са нарисувани самолети. Превърна министерството на отбраната в Агенция за недвижими имоти. Не за това гласуваха избирателите на "Обединени патриоти", нападна бившия си коалиционен партньор вече независимият депутат Волен Сидеров. Заедно с всичките си депутати от "Атака" и с последните напуснали ПГ на ОП отпреди ден той седна на задните редове в залата, където са местата на независимите.