Парламентът смени системата за гласуване
Парламентът смени системата за гласуване / Sofia Photo Agency
Нова система за гласуване ще посрещне депутатите другата седмица, когато започва парламентарният сезон, научи Дарик. Старата, която често създаваше проблеми, е сменена. Народните представители вече ще имат само една депутатска карта, която ще им служи и за упражняване на вот в пленарната зала и за легитимация. Досега избраниците разполагаха с две отделни карти и това даваше възможност за гласуване с чужди карти.

Картите вече ще се поставят легнали в новите пултове за гласуване. Нови са и таблата за обявяване на резултатите. На тях ще може да се визуализира разположението на депутатите в залата по цветове.

Старата система за гласуване често излизаше от строя и предизвикваше гнева най-вече на парламентарния председател Георги Пирински, който в края на миналата година се закани да смени фирмата, която я поддържа.

„През цялото време се оказват някакви непреодолими технически пречки, които не позволяват тази система да се доработи или пък замени. Понякога се появяват обяснения във връзка с космически лъчения, които проникват под ъгъл в пленарната зала", каза тогава Пирински.