Парламентът прие окончателно промените в Закона за здравното осигуряване
Парламентът прие окончателно промените в Закона за здравното осигуряване / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Парламентът прие окончателно промените в Закона за здравното осигуряване
60292
Парламентът прие окончателно промените в Закона за здравното осигуряване
  • Парламентът прие окончателно промените в Закона за здравното осигуряване

Надзорният съвет на здравната каса вече ще може да финансира медицински и дентални дейности, както и лекарствени продукти, които не са вписани в сега действащия Национален рамков договор. Това ще става по предложение на управителя на касата, реши парламентът, като прие окончателно промените в Закона за здравното осигуряване, които влязоха за разглеждане като извънредна точка в дневния ред.

Измененията се наложиха след като Лекарският съюз отказа да подпише Националния рамков договор за тази година. Сред дейностите, които ще бъдат финансирани, са интензивните грижи в болниците, ин-витро процедурите и осигуряването на ваксини. От лекарския съюз са категорични, че грижата за тези дейности трябва да бъде на Здравното министерство, а не на касата. С прехвърлянето им към касата, те ще останат недофинансирани, мотивират се от съсловната организация.

До приемането на промените в закона се стигна след като Българският лекарски съюз отказа да подпише националния рамков договор за тази година заради несъгласие с предвидените в бюджета на касата обеми медицински дейности. По този начин лекарите се опитаха да спрат изплащането на средства от здравни вноски за дейности, които според тях трябва да се покриват от държавния бюджет. Със спешните законодателни промени обаче ГЕРБ  заобиколи несъгласието им. От опозицията обвиниха управляващите, че на практика слагат край на здравното осигуряване в България, те пък им отговориха, че всичко се прави в полза на пациентите.

„С този законопроект ГЕРБ казва, че лекарския съюз оттук и занапред ще бъде заменен от Управителния съвет на НЗОК. това е поредната стъпка към одържавяване на НЗОК”, заяви от трибуната Мая Манолова от БСП.

„Въпреки негативните изказвания на колеги от опозицията, че договорното начало се премахва, това решение е изцяло в полза на българските пациенти, то е гарантирано със средствата от бюджета за 2013 г. мисля, че това е едно от най-добрите решения, с които стартирахме тази година”, каза в отговор здравният министър Десислава Атанасова.

От Българския лекарски съюз увериха за Дарик, че остават твърдо против освобождаването на държавата от задълженията си по изпълнение на национални програми. Такива например са ин витро процедурите и ваксинацията, обясни зам.-председателят на съсловната организация д-р Юлиан Йорданов.

Прехвърляйки тези дейности към касата, те няма да бъдат достатъчно финансирани, категоричен е експертът. Това важи в голяма степен за интензивните грижи, за които от съюза са убедени, че тази година ще са нужни двойно повече от предвидените 40 млн. лева, тъй като „преди Министерството на здравеопазването не даваше пари за интензивни грижи на ведомствените болници”. „Това са големи потребители, те неминуемо вече, когато тази дейност е прехвърлена към касата,. Ще разходват доста средства. Така че ние казахме да съгласни сме, но 40 млн. няма да стигнат, нека бъдат 80 млн. лева”, уточни д-р Йорданов.

Според експерта това недофинансиране ще рефлектира най-вече върху заплатите на медицинския персонал. Йорданов изрази надежда на този етап то да не окаже влияние и върху пациентите. Големи проблеми в здравеопазването ще донесе започващата година, единодушни са от БЛС.