Парламентарна комисия проверява за нерегламентирани контакти на ЕРП-тата с политици
Парламентарна комисия проверява за нерегламентирани контакти на ЕРП-тата с политици / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Парламентарна комисия проверява за нерегламентирани контакти на ЕРП-тата с политици
72223
Парламентарна комисия проверява за нерегламентирани контакти на ЕРП-тата с политици
  • Парламентарна комисия проверява за нерегламентирани контакти на ЕРП-тата с политици

Въпреки трудното събиране на кворума за работа, депутатите решиха утре да се заемат със създаването на нова анкетна комисия.

Тя трябва да проучи всички факти и обстоятелства за изясняването на дейността на фирмите-лицензианти на ДКЕВР и "нерегламентираните им контакти с представители на българската държава и свързани с политически партии лица".

Идеята е на Атака, но вероятно ще срещне подкрепата на управляващите. По време на гласуването точката да влезе в дневния ред за утре, депутатът от ГЕРБ Николай Нанков също подкрепи предложението, но веднага след това от опозицията поискаха прегласуване и така и той гласува като останалите си колеги - „въздържал се".

Междувременно премиерът Пламен Орешарки призна, че се е срещал с представители на EVN.

Акцент в предложената от Атака комисия е да се разследва среща на президента Росен Плевнелиев с висш представител на енергийното дружество ЕВН. Още миналата седмицата националистите обявиха, че с помощта на депутати от БСП са събрали нужните подписи, за да внесат предложението в деловодството.

Държавният глава вече обясни, че при посещението си с Австрия през март е приел поканата на инвеститора за разговор, за да обсъдят проблемите между НЕК и ЕРП-тата, заради които се обсъжда отнемането на лицензите им.

Малко след решението на депутатите утре да решат дали да разследват случая, премиерът Пламен Орешарски призна, че е имал подобна среща, но по друга тема.

„Не си спомням датата, но имах среща с представители на ЕВН и единствената тема беше строителството на „Горна Арда", обясни премиерът.

След като депутатите едва на втория път събраха нужния кворум, за да започнат работа, заседанието приключи час по-рано заради недостатъчно народни представители в залата.

Така отпадна традиционният месечен блиц-контрол и не се стигна до окончателното гласува не промените в Закона за МВР.