/ Прокуратура на Република България
Двамата обвиняеми отричат да са участвали в престъпление
Прокуратурата внесе искане за постоянен арест на председателя на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов и заместник-директора на института "Пушкаров" проф. Венета Кръстева, обвинени за участие в схема за измами със земеделска земя.

Наложени са им гаранция по 30 хиляди и  40 хиляди лева
, предвид здравословното им състояние. Съдът е приел, че има обосновано предположение за авторство на деянието, обяви заместник-градският прокурор Христо Кръстев.

"Служители от института чрез посредници са установявали контакти със собственици на земята и са искали подкупи от 3 до 5 хиляди лева. Използвани са и СРС-та, с които са извлечени данни за общи длъжностни престъпления", обясни още той.

Има данни, че самата Венета Кръстева е получавала подкупите лично, понякога на територията на София. Има индикации, че има контакти с директора на Селскостопанското академия.

Обвинения по високите етажи на Селскостопанската академия и Института по почвознание

Двамата бяха задържани при съвместна акция на Антикорупционната комисия, прокуратурата и МВР, като според разследващите, те променяли статута на плодородни земи и са издавали документи, че са негодни за земеделие, след като получавали подкупи за това.

Председателят на Селскостопанската академия инж. Мартин Банов и заместник-директорът на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията Венета Кръстева казаха пред съда, че не са участвали в извършването на престъпление. В момента в Софийски градски съд се разглежда искането на прокуратурата за постоянния им арест.
Банов и Кръстева са обвинени, че незаконосъобразно понижавали категорията на земеделски земи. Те бяха задържани преди дни по време на акция в София, Сливен, Стара Загора, Бяла, Кърджали, Момчилград и Хасково.

Според прокуратурата през юни миналата година двамата обвиняеми са извършили длъжностни престъпления, като по този начин била набавена и имотна облага. Длъжностните нарушения се състоят в незаконосъобразно понижаване на категорията на земеделски земи, за да се даде възможност на трети лица да изградят соларни инсталации на нея.    

От прокуратурата посочиха, че има документирани над 15 случая за предлагане на суми за промяна на категоризацията.

Мартин Банов заяви, че не е извършвал престъпление, като добави, че е опериран от тежко заболяване и има здравословни проблеми. Той коментира, че е имало случаи, в които е разяснявал процедурите и е препращал хора към института. Банов помоли съдът да не го задържа под стража. Венета Кръстева посочи, че не е променяла почвени проби.

Според Васил Василев, адвокат на Банов, няма основание за налагане на никаква мярка за неотклонение на клиента му. По думите му няма доказателства, че той се е сговарял с Кръстева. Адвокатът обясни, че обвинението на Банов и Кръстева е негодно, тъй като престъплението по служба не може да се отнася за структурите, в които работят те, като по темата има тълкувателно решение на Върховния касациенон съд.

Адвокат Никола Атанасов посочи, че няма доказателства по делото Кръстева да е подменяла проби на почви, за да се даде възможност на съответните имоти да се построят соларни инсталации. „Не се считам за виновна“, каза Кръстева и помоли да не бъде задържана в ареста.

Съдебният състав се оттегли, за да прецени каква мярка за неотклонение да наложи на обвиняемите.
Константин Костов/БТА, БНР